Als freelancer ben je flexibel. De meeste freelancers kunnen werken waar en wanneer ze willen. Gewoon vanuit huis of in een kantoorruimte buitenshuis. Toch kan dit eentonig worden. Vooral als je vaak alleen werkt. Niet verkeerd dus om soms even een werkplek op te zoeken waar je wat meer leven om je heen hebt.
 

Werken vanuit huis of buitenshuis

Vooral als je elke dag vanuit huis werkt is het leven als freelancer soms eenzaam. Je hebt geen collega’s om je heen en de dagen gaan al snel allemaal op elkaar lijken. Privé en werk raken ook nog eens met elkaar verweven – tenzij je in huis een aparte werkruimte hebt. Hiervan heb je niet zoveel last als je een kantoorruimte buitenshuis huurt. Ontvang je regelmatig klanten, dan komt dit ook nog eens professioneel over. Toch brengt het huren van een kantoorruimte kosten met zich mee. Kun jij als fulltime freelancer aan het werk met alleen je laptop en een goede internetverbinding? Dan ben je zo vrij als een vogeltje. Je kunt neerstrijken waar je wilt!
 

Werken in een bibliotheek

Een oude bekende: de bibliotheek. Vooral als je snel bent afgeleid is deze locatie een goede. In elke bibliotheek heerst een rustige sfeer en bijna altijd is er gratis wifi, een koffieautomaat en een printer. Sommigen beschikken zelfs over individuele werkplekken. Een goede manier dus om in alle rust je volledig te storten op je werk. Het komt je productiviteit hoe dan ook ten goede. Check de website van de bibliotheek in jouw buurt. Hier staat precies vermeld welke faciliteiten er aanwezig zijn.
 

Flexplekken

In veel grote steden en op de grote stations vind je speciale flexplekken. Hier huur je bijvoorbeeld per dagdeel een werkplek of kantoorruimte. Op sommige grote stations kun je ook zo neerploffen aan een tafel of op een bank. Tijdens een werkdag op een flexplek heb je veel gelijkgestemden om je heen en dit werkt motiverend en inspirerend. Toch heb je in een ‘open’ ruimte geen privacy. Lastig dus als je vaak moet telefoneren of klanten moet ontvangen. Voor deze situaties zijn er ook ‘gesloten’ werkplekken. Vaak moet je deze vooraf wel even reserveren.
 

Koffiebar

Kun jij je prima afsluiten voor je omgeving, dan is een werkplek in een koffiebar misschien wat voor jou. Steeds meer koffiebars en lunchrooms bieden werkplekken aan. Vaak vermelden ze dit op hun website. Er hangt op deze locaties een relaxte en creatieve sfeer. De meeste koffiebars hebben voldoende stopcontacten en grote tafels waaraan je de hele dag kunt zitten. Dus klap je laptop open en knallen! Ondertussen geniet je van goede koffie, verse sapjes en een lekkere lunch. En moet je een klant ontvangen? Nodig hem of haar dan gewoon uit voor een kop koffie of een lunch. De koffiebar is dan een prima plek voor een korte meeting.

Werk je dus vaak thuis, dan is het fijn om soms eens een andere, meer levendigere werkplek op te zoeken. Het maakt dat je productief blijft. Ook voel je je minder eenzaam dankzij alle gelijkgestemden om je heen. De afwisseling tussen rustig werken vanuit huis – en een levendige omgeving, houdt je ook nog eens up-to-date. Maar vooral als je als beginnend freelancer overweegt om een kantoorruimte te huren, is het opzoeken van een andere werkplek een goed idee. Zo ontdek je al snel of buitenshuis werken wat voor jou is.