Freelancers kom je in veel beroepen tegen. Bijvoorbeeld als fotograaf, webdesigner, journalist, tekstschrijver of secretaresse. Als freelancer werk je voor jezelf en lever je diensten. Het geeft een gevoel van vrijheid, maar geeft ook een zekere spanning. Wat freelancen precies inhoudt, lees je in dit artikel.
 

Geen dienstverband of werkgever

Het belangrijkste kenmerk van freelancen is dat je voor jezelf werkt en geen personeel in dienst hebt. Er is geen sprake van een dienstverband of een werkgever. Je bent dus ‘freelancer’ of ‘zzp’er’, zelfstandige zonder personeel. Beide termen komen op hetzelfde neer. Het zijn geen wettelijke rechtsvormen en meestal betreft het een eenmanszaak. In de journalistiek, communicatie en vormgeving gebruikt men vaak de term freelancer en in de bouw- en metaalsector de term zzp’er. Freelancers hebben meerdere opdrachtgevers en nemen verschillende opdrachten aan. Deze kunnen klein of groot zijn en kort of lang duren. Starten als freelancer of zzp’er kan snel en zonder startkapitaal. Groeit het bedrijf, dan kun je op termijn personeel inhuren.
 

Groot gevoel van vrijheid

Een freelancer legt aan niemand verantwoording af en heeft dus een groot gevoel van vrijheid. Je bent flexibel wat betreft het inkomen en de manier van leven. Waar je werkt, voor wie, welke opdrachten je aanneemt en wat je tarieven zijn – je bepaalt het allemaal zelf. Het tarief stel je vast op basis van een uur, dag of project. Je werkt op locatie, buitenhuis of vanuit huis en deelt je eigen tijd in. Of je nu liever werkt van negen tot vijf, of een echt avondmens bent. In de middag uitwaaien samen met je hond, de kinderen van school halen, of overdag een uurtje sporten - het kan allemaal. Een spannend avontuur dus, maar eentje die je ook kan benauwen.
 

Onzekerheid als freelancer

Want krijg je wel genoeg klanten? Genoeg opdrachten? En worden de facturen wel betaald? Deze spanning moet je maar liggen als freelancer. Het kan je slapeloze nachten opleveren. Ook krijg je als freelancer moeilijker een hypotheek en ben je volledig aansprakelijk. Niet alleen met het bedrijfskapitaal, maar ook met je volledige privévermogen. Hoeveel risico’s je neemt en welke verzekeringen je afsluit, bepaal je zelf. Verder heb je te maken met onzekere, wisselende inkomsten. Om al deze dingen hoef je je in principe niet druk te maken als je voor een baas werkt. Je wordt er dan niet eens mee geconfronteerd. Aan het einde van de maand krijg je gewoon een vast salaris op je rekening gestort en je profiteert ook nog van pensioenopbouw, verzekeringen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto, laptop en trainingen.
 

Alle facetten van een bedrijf

En bij freelancen komt nóg meer kijken. Het is niet alleen maar bezig zijn met je passie, het uitvoeren van leuke opdrachten. Een freelancer runt álle facetten van een bedrijf. Je doet zelf de acquisitie en facturering. En als fulltime freelancer heb je nog meer verantwoordelijkheid. Zoals elk bedrijf dien je opgave en afdracht te doen aan de belastingdienst. Dit houdt in: een administratie bijhouden, elk kwartaal btw-aangifte doen en inkomstenbelasting betalen.
 

Als onzekerheid niet jouw ding is

Het zelfstandig ondernemerschap zit in je - of niet. Als freelancer begeef je je in een oerwoud van hindernissen en valkuilen. Je neemt beslissingen waarvan je nooit weet of ze de juiste zijn. Je hebt geen zekerheid. Als je alleen maar beren op de weg ziet, dan is het fulltime ondernemerschap misschien niet wat voor jou. Beter is het dan om naast het freelancen nog een fulltimebaan of parttimebaan te hebben. Omdat het met een fulltimebaan erg druk kan zijn, is freelancen met een parttimebaan wel de ideale combinatie. Je hebt dan voldoende ruimte voor freelance opdrachten terwijl je toch zekerheid houdt.
 

Als je ondernemen als een uitdaging ziet

Als je de onzekerheid van het ondernemen juist ziet als een uitdaging, go for it! Want hoewel het soms moeilijk is om het hoofd boven water te houden, kan fulltime freelancen zoveel waardevoller zijn dan werken voor een baas. Het geeft een fantastisch gevoel als je ‘s morgens uit bed stapt en je realiseert je dat jij eigen baas bent, bezig om je eigen toekomst te bepalen.