Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.

Ontwerper Gezocht? Vind hier de perfecte ontwerper!

Zoekt u een ontwerper?
Binnen 24 uur meerdere offertes, geheel gratis en vrijblijvend
 • Direct toegang tot 15.442 ontwerper
 • Binnen 24 uur meerdere offertes
 • Geheel gratis en vrijblijvend
Overzichtelijk, professioneel, groot bestand freelancers, goede feedback via mail, bemiddeling gratis. Jessica, Bussum
Snel te regelen, je bereikt de doelgroep waaruit je iemand zoekt, goede website, ik heb snel de juiste persoon gevonden. DeskFIT, Rotterdam
De volgende bedrijven werken met Hoofdkraan.nl
Hoofdkraan.nl in het nieuws
Maak kennis met enkele van onze zzp'ers
Jelle
Jelle
Amsterdam
Uurtarief: €45
Authentieke en heldere visuele communicatie
~ Dat wat u onderscheidt visueel maken Als (grafisch) ontwerper hou ik me voornamelijk bezig met het ontwerpen van visuele identiteiten, zowel online als offline. Ik geloof daarbij in heldere en authentieke ontwerpen om je te onderscheiden van je concurrentie. Daarbij vind ik een sterk allesomvattend concept erg belangrijk, maar een goed concept is niks waard zonder een goede en…

Ontwikkelaar gezocht op freelance basis

Ontwikkelaars van software, programmeurs en andere IT-deskundigen zijn bij Hoofdkraan.nl aangemeld onder allerlei verschillende benamingen. Afhankelijk van welk soort ontwikkelaar u zoekt, bent u bij Hoofdkraan.nl aan het juiste adres voor het vinden van een freelancer die zichzelf misschien ook wel developer, designer of engineer noemt. Van een ontwikkelaar van software voor de PC, de mobiele telefoon of complete bedrijfssystemen mag u vanzelfsprekend gedegen vakkennis verwachten. De kennis waarover de ontwikkelaar beschikt kan zeer specifiek en specialistisch zijn of juist heel algemeen en breed inzetbaar. Het is aan u om in uw opdrachtomschrijving zo duidelijk mogelijk te verwoorden wat u exact nodig heeft voor de opdracht. Een ontwikkelaar die uw opdracht leest, moet namelijk goed in kunnen schatten of de taakomschrijving op hem of haar van toepassing is of niet. Het eerste selectie instrument dat u als opdrachtgever in handen heeft, is de opdracht die u gaat plaatsen. Hoe helderder en hoe completer de omschrijving, hoe groter uw kans op een geschikte kandidaat. En dat u die geschikte ontwikkelaar zo snel mogelijk vindt, is het doel dat we bij Hoofdkraan.nl nastreven. Vandaar dat we u graag willen ondersteunen bij het opstellen van de opdrachtomschrijving.

Als hulpmiddel bij het schrijven van de opdracht heeft ons team een aantal vragen ontwikkeld. Door eenvoudigweg antwoord te geven op die vragen maakt u van uw opdracht een zo goed mogelijke omschrijving van uw eisenpakket. De ontwikkelaar die gaat reageren doet dat dus op basis van volledige informatie, waardoor hij of zij een gerichte offerte kan uitbrengen.

 1. Is het doel van uw opdracht duidelijk voor de ontwikkelaar?
  Op de eerste plaats is het belangrijk dat de ontwikkelaar of developer weet welk doel u heeft met uw opdracht. Is er al een concept klaar? Bestaat er al bepaalde software die vernieuwd moet worden door de software ontwikkelaar? Of gaat de ontwikkelaar zelfstandig een concept bedenken, uitwerken en implementeren?
  Software ontwikkelaars zijn creatieve mensen die graag meedenken met hun opdrachtgever. Van belang ik dat de ontwikkelaar weet hoeveel creatieve vrijheid hij of zij heeft. Een app ontwikkelen voor het boeking systeem van een verhuurbedrijf is bijvoorbeeld een heel ander verhaal dan een totaal nieuw software pakket creëren voor dat verhuurbedrijf.  Het is voor de offerte die de ontwikkelaar al of niet gaat uitbrengen van wezenlijk belang dat het doel dat de opdrachtgever heeft duidelijk in de opdracht staat.
   
 2. Gaat de ontwikkelaar op locatie werken?
  Of kan de opdracht helemaal op afstand worden uitgevoerd? Uw opdracht heeft misschien betrekking op (een van) uw klant(en). Als het de bedoeling is dat de ontwikkelaar op verschillende locaties aan de opdracht gaat werken, kunt u dat beter in de opdracht vermelden. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin de freelancer helemaal op afstand aan de slag kan. De vraag waar de ontwikkelaar gaat werken, lijkt misschien niet belangrijk, maar kan cruciaal zijn bij de beslissing om wel of niet te reageren op de opdracht.
  Als u in persoon met de ontwikkelaar wilt kennismaken en besprekingen wilt voeren, is het handig om in de opdracht te vermelden waar u gevestigd bent. Reis- en verblijfkosten worden namelijk meestal naar de opdrachtgever verlegd. Een ontwikkelaar die uit een bepaalde regio bij u in de buurt komt, heeft dus zo zijn voordelen. Ook zo’n regio aanduiding kunt u in de opdracht opnemen.
   
 3. Wat gaat de freelancer precies voor u ontwikkelen?
  Welke software, wat voor applicaties of functionaliteiten wilt u precies ontwikkeld hebben? Neem in de opdracht zo goed mogelijk de functionaliteiten op en beschrijf zo helder mogelijk wat u verwacht dat de ontwikkelaar voor u gaat doen.
  “Ontwikkelaar” is een breed begrip; omschrijf in de briefing wat de developer precies moet kunnen en welke ervaring belangrijk zou kunnen zijn. Zeker als u iets heel specifieks ontwikkeld wilt hebben, een bijzondere app of een ingewikkeld software pakket, kunt u dat in de opdracht zetten. Zo weet de freelancer op voorhand of hij of zij voldoet aan de eisen. Het is voor de ontwikkelaar een belangrijk criterium bij de afweging of de opdracht van toepassing is of niet. Bekijk voordat u de opdracht plaatst de diverse profielschetsen die ontwikkelaars geplaatst hebben. Bijvoorbeeld in de opdrachtenrubriek design en multimedia.
   
 4. Wilt u een ontwikkelaar die ervaring heeft met uw branche?
  Gaat u bij de ontwikkeling van uw software uit van een bepaalde doelgroep? Wilt u dat de developer enige ervaring en kennis hiervan heeft? Uw marktsegment en uw product staan centraal bij de opdracht, vandaar dat het best eens handig zou kunnen zijn als de ontwikkelaar weet hoe de doelgroep benaderd moet worden. Als u een technisch bedrijf heeft, met voornamelijk klanten in de elektrotechnische branche, is het goed om een ontwikkelaar te vinden die vertrouwd is hiermee. Hetzelfde geldt als u bijvoorbeeld een nieuw netwerk wilt laten ontwikkelen voor uw supermarkt. Een ontwikkelaar die verstand heeft van detailhandel heeft in dat geval al een grote voorsprong.
  Wees niet bang om eisen te stellen ten aanzien van de affiniteit die u verwacht van de ontwikkelaar met uw branche of uw publiek. U maakt de selectie er alleen maar eenvoudiger op, zowel voor u als voor de ontwikkelaar. Gerichte opdrachtomschrijvingen leiden nu eenmaal tot gerichte offertes en dus tot een snellere en betere match met de ontwikkelaar die u zoekt.
   
 5. Heeft de ontwikkelaar nog kwaliteiten nodig op andere gebieden?
  Is het aan te bevelen dat de ontwikkelaar meer aan kennis en vaardigheden meebrengt dan alleen IT-kennis?
  Het ontwikkelen van software, app’s en andere IT-gerelateerde zaken behoort tot de kern van het vak dat “ontwikkelen” heet. U mag dan ook de nodige verwachtingen koesteren ten aanzien van de vakkennis en de skills die een ontwikkelaar heeft.
  Maar het is goed mogelijk dat u voor uw opdracht een ontwikkelaar zoekt die niet alleen de software voor uw product of een app kan ontwikkelen, maar iemand die bovendien kan zorgen voor de marketing, de PR en de social media aspecten. Of weelicht had u graag een software ontwikkelaar die ook uw website en uw webshop kan bouwen. Professionals zijn niet zelden ware duizendpoten, die zich allerlei vaardigheden eigen hebben gemaakt die buiten hun eigen vakgebied vallen. Een ontwikkelaar die ook andere vaardigheden heeft, kan zeker als u een klein bedrijf bent, financieel erg aantrekkelijk zijn.  Kijk daarom niet alleen naar de mensen die zich als ontwikkelaar of software designer hebben aangemeld, maar let ook eens op andere categorieën op de Hoofdkraansite: in freelance sectoren bijvoorbeeld, of website ontwikkeling.
   
 6. Is de opdracht expliciet bedoeld voor een ontwikkelaar?
  Of zijn er meer mensen – freelancers en werknemers van uw onderneming – betrokken bij de ontwikkeling en de implementatie van de software? Grotere bedrijven beschikken vaak over eigen IT-diensten, zowel in huis als op project basis ingehuurde krachten. Bij grotere opdracht is het voorstelbaar dat de ontwikkelaar die u zoekt, tijdelijk gaat ondersteunen in een team van IT-specialisten, tekstschrijvers, PR & Marketing specialisten, etcetera.
  Dit is een belangrijk criterium bij de vraag of de ontwikkelaar die uw opdracht leest, gaat reageren of niet. Freelancers die graag in een team werken en samen met anderen constructief bezig zijn, zullen sneller geneigd zijn op een teamopdracht te reflecteren. Maar designers en ontwikkelaars die liever helemaal zelfstandig werken, waarbij ze uitsluitend door de opdrachtgever worden aangestuurd, gaan bij voorkeur in op een opdracht die voor één persoon bedoeld is.
   
 7. Is de opdracht eenmalig of gaat u een langere samenwerking aan met de ontwikkelaar?
  Dit is ook een belangrijk punt bij de selectie. Ontwikkelaars die al verbonden zijn aan projecten op langere termijn, hebben vaak “sprokkeluurtjes” over in hun werkweek. Die wil zo’n ontwikkelaar dan bij voorkeur opvullen met kortdurende, duidelijk afgebakende opdrachten. Zo iemand heeft geen tijd voor langdurige projecten die wellicht 30 uur of meer per week kosten.
  Aan de andere kant kan een ontwikkelaar die net tussen opdrachten in zit, wél voldoende tijd hebben voor een langer project. Voor veel freelancers bieden langere projecten niet alleen continuïteit en meer financiële zekerheid, ze hebben ook de kans om zich beter in zaken te verdiepen als er meer tijd is.
  Geef in de opdracht aan wat uw uitgangspunt is: een korte, afgeronde opdracht of een langdurigere, projectmatige opdracht met eventueel ook nog vervolgopdrachten.
   
 8. Hoeveel bent u bereid te betalen voor de ontwikkelaar die u zoekt?
  Het budget dat u hanteert kan gestoeld zijn op een totale projectprijs of op basis van een uurtarief. Het voordeel van een projectprijs is dat u vooraf weet wat het ontwikkelen van de software gaat kosten. Ongeacht de uiteindelijke tijdsinvestering, weet zowel u als de ontwikkelaar welk bedrag er gemoeid zal zijn met de opdracht.
  In de opdracht kunt u al een indicatie van de projectprijs die u in gedachten heeft, vermelden.
  Wilt u liever een uurprijs aangeven en denkt u ongeveer te weten hoeveel uur de opdracht zal duren? Dat kan uiteraard ook.
  Als u de uurtarieven gaat vergelijken tussen de diverse ontwikkelaars, zult u zien dat er geen eenduidige tarieven bestaan. Wel willen wij u meegeven dat een ontwikkelaar of designer die als “starter” te boek staat, niet per se onervaren hoeft te zijn. Als een freelancer pas na jaren van loondienst als zelfstandige aan de slag is gegaan, kan dat inhouden dat het een zeer ervaren ontwikkelaar betreft, die dus ook een hoger tarief hanteert. Hoger uurtarief betekent niet dat u duurder uit bent; ervaren ontwikkelaars werken meestal sneller en efficiënter, waardoor u uiteindelijk zelfs goedkoper uit kunt zijn.
  Vermeld ook duidelijk hoeveel haast uw opdracht heeft: spoedklussen zijn bij een ervaren ontwikkelaar gewoonlijk geen enkel probleem!

  De opdracht staat online bij Hoofdkraan. Wat nu?
  Misschien verwacht u binnen 24 uur een berg aan offertes van geschikte ontwikkelaars. Dat hoeft echter niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn. Allereerst zullen wij onze expertise gebruiken om alle offertes op validiteit te screenen, waarna we ze u zo snel mogelijk doorsturen. Daarbij hoeft u niet te vrezen voor een kleiner aantal offertes dan u gedacht had. Minder offertes betekent alleen maar dat uw opdracht niets aan duidelijkheid te wensen overliet. Dat is dus alleen maar goed nieuws! U krijgt op die manier geen of weinig offertes van mensen die eigenlijk niet voldoen aan het profiel dat u voor ogen had.

  Hoe gaat u te werk bij het maken van een keuze uit de offertes?
  Het uurtarief hebben we al aan de orde gesteld. We weten hoe belangrijk een goede prijs-kwaliteitverhouding voor de meeste opdrachtgevers is; maar we willen u ervoor waarschuwen het tarief niet allesbepalend te laten zijn. Freelancers die een hoger uurtarief hanteren, doen dat niet zomaar. Aan een tarief liggen expertise, kennis en ervaring ten grondslag en deze drie zouden eigenlijk de belangrijkste criteria moeten zijn waarop u uw keuze baseert.

  Hoewel we ons er alles bij voor kunnen stellen en hoewel we ons realiseren dat kosten voor u als opdrachtgever centraal staan, geven we u mee om dat bij de keuze voor de meest geschikte ontwikkelaar niet doorslaggevend te laten zijn.

  We hebben een aantal zaken waar u wél op moet letten bij het maken van een weloverwogen keuze nog even op een rijtje gezet:

 • Welke woorden gebruikt de ontwikkelaar om zijn of haar motivatie te uiten? Kan de freelancer u overtuigen van een “klik”? Toon en woordkeus zijn niet alles- maar wel veelzeggend.
 • Is de ontwikkelaar qua vaardigheden en kennis de vakman of vakvrouw die u voor uw specifieke opdracht nodig heeft? En is er – indien gevraagd - affiniteit van de ontwikkelaar met uw specifieke branche of doelgroep?
 • Is de developer of ontwikkelaar genegen om naar verschillende locaties te reizen als dat gevraagd wordt? Welke afspraken kunt u maken voor wat betreft eventuele reis- en verblijfkosten?
 • Als uw opdracht bestaat uit vervolgopdrachten, waardoor een langere samenwerking ontstaat, is het belangrijk dat de ontwikkelaar een VAR-verklaring kan overleggen. Check dit vooraf en vraag om een kopie van deze verklaring (betreffende het lopende belastingjaar).
 • Kan de ontwikkelaar een portfolio, voorbeelden of referenties aan u overleggen?
 • Is de ontwikkelaar per direct beschikbaar? Zo niet, op welke termijn kan de freelancer aan de slag en voor hoeveel uur per week?
 • Wordt eventuele  telefonisch consultatie meegenomen in de offerte? Zo ja, welk tarief hanteert hij of zij dan?
 • Het totale plaatje moet kloppen, dat mag duidelijk zijn. Heeft u alles tegen elkaar afgewogen en bevalt de aanbieding u als geheel, dan zullen we gezamenlijk tot een match komen waar alle partijen uiteindelijk tevreden mee zijn. We wensen u goede zaken!

Meer informatie over betalen en tarieven kunt u vinden in onze veelgestelde vragen.