Je hebt op dit moment een fulltimebaan en je wilt starten als freelancer. Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met fulltime freelancen. Meteen je baan opzeggen lijkt dan verleidelijk, zeker als je deze helemaal beu bent. Toch is het misschien verstandiger om hiermee nog even te wachten. We geven de voor- en nadelen van het combineren van een fulltimebaan met freelance werk.
 

Risicoloos ontdekken of freelancen bij jou past

Het grootste voordeel aan een vaste job hebben én freelancer zijn, is dat je zonder al te veel risico’s kunt ontdekken of het freelancen wel echt iets voor je is. Je houdt de veiligheid van een vast salaris, vakantiegeld en je hebt vakantiedagen en dat scheelt een heleboel stress. Het geeft je de mogelijkheid om te sparen en reserves op te bouwen. Ook kun je op deze manier rustig werken aan zowel een klantenbestand als een orderportefeuille. Je voert wat opdrachten uit en leert veel uit de praktijk. Als je na verloop van tijd definitief overstapt naar fulltime freelancen, beheers je de beginselen en heb je de eerste stappen al gezet voor een succesvol eigen bedrijf.
 

Je huidige baan gebruiken als springplank

Afhankelijk van in welke branche je nu werkt en waarin je gaat freelancen, kun je je huidige vaste baan misschien gebruiken als springplank. Tijdens je baan kun je inventariseren of er werkrelaties zijn die toekomstige klanten kunnen worden. In sommige gevallen is dit natuurlijk niet mogelijk vanwege het werkgeversbeding om geen klantenbestanden te gebruiken.
 

Vrije tijd is… verleden tijd

Naast al deze voordelen van starten als freelancer met een fulltimebaan, zijn er ook veel nadelen. Het combineren van de twee slokt immers bijna al je vrije tijd op. Avonden, weekenden en andere vrije uurtjes besteed je aan freelance opdrachten. Je loopt tegen dingen aan, moet uitzoeken hoe iets zit en ondertussen vliegt de tijd voorbij. Een balans vinden is moeilijk. Weeg dus zorgvuldig af hoeveel werk je aankunt en focus je vooral op productiviteit.
 

Neem niet te veel hooi op je vork

Probeer altijd vrije tijd in te plannen. Bijvoorbeeld een vrije vrijdagavond of een vrij weekend. Mocht het vervolgens toch voorkomen dat een freelance opdracht écht af moet, dan gebruik je deze vrije uurtjes om de laatste dingen af te ronden. Deze ingeplande vrije tijd is als het ware een veiligheidsroute en haalt de druk van de ketel. Stap hoe dan ook niet in de valkuil om je nachtrust op te offeren, of je ziek te melden op het werk. Als het verleidelijk klinkt, moet je je realiseren dat je misschien iets te veel hooi op je vork hebt genomen.
 

In de tijd van je baas freelancen is not done

Ook is het verleidelijk om in zo’n drukke periode tijdens je werktijd het een en ander te doen voor jezelf. Eventjes tussendoor of tijdens de lunchpauze een belangrijk belletje plegen om een opdrachtgever te woord te staan, of even een mailtje sturen om een opdracht te bevestigen. Het lijkt klein, maar kan vervelende consequenties hebben. Freelancen in de tijd van je baas is not done en hiermee loop je dus gelijk aan tegen hét heikele punt van een fulltimebaan combineren met freelancen.
 

Informeer opdrachtgevers over jouw situatie

De tijd tussen negen en vijf is immers het moment van de dag om zaken te doen. Niet iedereen wil buiten deze kantooruren nog aan het werk. Om te voorkomen dat je toch stiekem een telefoontje moet plegen of je privémail moet checken, informeer je opdrachtgevers meteen over jouw huidige fulltimebaan. Bespreek eerlijk dat je overdag geen tijd hebt, maak een tijdschema en bepaal een reële deadline. Een opdrachtgever kan verwachten om minder te hoeven te betalen, maar het levert jezelf minder stress op en dat is ook veel waard. Kun je er toch niet omheen om overdag soms iets te doen voor jouw eigen onderneming, ga dan met je werkgever in gesprek over de mogelijkheden.
 

Met passie kom je een heel eind

Hoe je het ook wendt of keert, als startende freelancer met een fulltimebaan, is het keihard werken. Aan het eind van de dag heb je misschien niet meer zoveel energie over om je te focussen op het freelance werk. Freelancen combineren met een parttimebaan is wat dat betreft beter te doen. Als je echter passie hebt voor jouw vak als freelancer, dan kom je een heel eind. De freelance opdrachten zie je dan niet eens als werk, maar als hobby. En dat je al je vrije uren hiervoor inzet, maakt je dan niet uit omdat je weet waar je het allemaal voor doet.