Als freelancer ben je vrij om te werken waar je wilt. Vanuit huis, of vanuit een kantoor. Huur je een kantoor buitenshuis, dan houd je werk en privé goed gescheiden. Maar toch zijn er keerzijden, want het huren brengt extra kosten met zich mee. Om te bepalen wat voor jou de beste optie is, geven we de voor- en nadelen van buitenshuis werken.
 

Goede scheiding tussen werk en privé

Misschien wel een van de grootste voordelen van buitenshuis werken, is dat je werk en privé gescheiden houdt. Dit in tegenstelling tot werken vanuit huis. Dan ben je immers altijd in dezelfde omgeving: je slaapt, eet en werkt in huis. Voor je het weet doe je het overdag iets té rustig aan. Ook is het dan verleidelijk om ’s avonds of in het weekend tóch nog even wat dingen af te ronden. Heb je een werkplek buiten de deur, dan komt dit je productiviteit ten goede en is je computer letterlijk een flink aantal stappen van je verwijderd. ’s Avonds stop je gemakkelijker met je werk en zodra je naar huis reist, heb je tijd om te onthaasten. Thuis denk je misschien nog wel aan het werk, toch ga je dan niet meer zo snel aan de slag.

 

Een kantoor buitenshuis is professioneel

Alleen al het inrichten van je eigen werkplek is leuk. Ook voelt het gewoon goed om een eigen kantoor te hebben. Maar een kantoor buitenshuis komt ook nog eens professioneel over. Je kunt zonder problemen bezoek ontvangen. Dit in tegenstelling tot werken vanuit huis, waarbij je klanten ontvangt in je woonkamer of waarbij ze zelfs naar boven moeten. Heb je een eigen bedrijfsruimte, dan heb je dit soort ongemakkelijk situaties niet. En het klinkt natuurlijk fantastisch als je kunt zeggen: ‘Kom morgen even op mijn kantoor langs’. Overweeg ook eens om een kantoor te huren in een kantoorgebouw waar meerdere freelancers en zzp’ers gevestigd zijn. Helemaal ideaal is een omgeving met gelijkgestemde mensen die in aanverwante branches werken, omdat je elkaar zo kunt inspireren.
 

Een kantoorruimte is een extra kostenpost

Hoe leuk het ook klinkt om een kantoor te huren, het brengt wel extra kosten met zich mee. Niet alleen het kantoor zelf, maar ook het reizen ernaartoe. Bedenk ook dat je apparatuur en inrichting nodig hebt om een ergonomische werkplek te creëren. Al deze kosten kunnen je als startende freelancer of zzp’er behoorlijk opbreken. In het begin is de stap naar het huren van een eigen kantoorruimte misschien net te groot en kun je beter starten met werken vanuit huis. Na een aantal maanden, als je meer opdrachten en financiële zekerheid hebt, kun je dan altijd nog verhuizen naar een kantoorruimte.
 

Huur een kantoorruimte met lichtinval

Misschien heb je voor fulltime freelancen gekozen omdat je je baan als werknemer wilde ontvluchten. Bedenk dan dat een kantoorruimte onaangename herinneringen kan oproepen aan je oude baan en dat dit je kan belemmeren in het uitvoeren van je vak. Ga je dus voor het huren van een kantoorruimte, zoek dan vooral naar een ruimte met een goede lichtinval. Hier betaal je misschien wat meer voor, maar neem geen genoegen met minder. Voor je het weet zit je in een deprimerende ruimte zonder ramen. Wat ook de overweging waard is, is om in een kantoor kantoorgebouw te gaan zitten waar meerdere freelancers gevestigd zijn.
 

Proeven aan het buitenshuis werken

Weet je niet of buitenshuis werken voor jou ideaal is, zoek dan eens een bibliotheek of ‘werkspot’ op. Je hebt dan te maken met reistijd en een andere werkomgeving, waardoor je al snel ontdekt of je buitenshuis werken prettig vindt of niet. In de bibliotheek is het vooral rustig werken en voor een iets creatievere werkplek, kun je naar een koffiebar of lunchroom. Deze werkspots hebben snelle wifi en goede koffie. Aan de lange, houten tafels kun je met gemak de hele dag werken. Dankzij de relaxte sfeer kun je er ook prima een klant ontvangen.