Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.
Freelance Kennisbank
Welkom op de freelance kennisbank van Hoofdkraan.nl. Hier vind je handige achtergrondinformatie om een succesvolle ondernemer te worden. Naast onze kennisbank publiceren we ook interessante artikelen voor freelancers op onze blogpagina.

Onderwerpen

Starten Wet- en Regelgeving Financieel Werkplek Marketing Klanten Tarieven Administratie Uitbreiding Valkuilen

Freelance Kennisbank: Tarieven

De meeste freelancers werken met een uurtarief. Maar welk tarief? Als beginnend freelancer kan het bepalen aanvoelen als nattevingerwerk. Toch kun je vrij gemakkelijk, met je jaarlijkse kosten en je jaarlijks te factureren uren, een minimaal uurtarief bepalen. Vervolgens spits je hem helemaal toe op jezelf, door rekening te houden met meerdere factoren.

Je uurtarief moet je ook aan klanten ‘verkopen’. Je moet je tarief dus kunnen motiveren. Waarom reken je een hoog of juist laag tarief? Soms ben je je niet eens bewust van dat je te goedkoop of te duur bent. Niet verkeerd dus om hier even bij stil te staan. En wil je op den duur toch je tarief verhogen? Pak dit dan op de juiste manier aan, want anders kun je bepaalde klanten verliezen.

Natuurlijk hoeft een uurtarief lang niet altijd hetzelfde te zijn. Om verschillende redenen kun je soms een lager of zelfs hoger tarief hanteren dan gewoonlijk. Offertes helpen je om jouw ideale freelancetarief te bereiken. Ben jij al tevreden met je uurtarief, dan is het alsnog zaak om niet alleen een scherpe – maar ook een duidelijke en reële offerte op te stellen.