Als freelancer werk je vaak alleen en ben je vrij om te doen wat je wilt. Toch moet je je beseffen dat je zélf verantwoordelijk bent voor je eigen succes. Om te zorgen dat je je niet eenzaam gaat voelen en nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied mist, is het belangrijk om up-to-date te blijven. Niet alleen op persoonlijk gebied moet je in jezelf investeren, maar ook op zakelijk gebied. Alleen dán haal je als ondernemer het beste uit jezelf.
 

Valkuilen van het freelancen

Helemaal als je net start met je carrière als freelancer of zzp’er, is de vrijheid heerlijk. Geen bemoeienis van een baas, je eigen tijd indelen, werken waar en wanneer je wilt. Toch kan dit je na verloop van tijd opbreken. Je gaat je oude collega’s missen en die toch wel leuke sfeer op kantoor. En naast dit gevoel van eenzaamheid, kun je als freelancer ook in een soort vacuüm terecht komen. Bij werknemers is dit niet zo snel het geval, omdat zij in een dynamische omgeving verkeren en automatisch op de hoogte blijven van ontwikkelingen. Maar als zzp’er werk je alleen en dus moet je meer je best doen om mee te gaan met de tijd.
 

Verbeter voortdurend je expertise

Klanten verwachten dat jij een goede kwaliteit levert en dus is het een must om je expertise voortdurend te verbeteren. Je moet up-to-date blijven binnen jouw vakgebied. Dit geldt uiteraard binnen elke branche, maar met name voor branches waarbinnen je werkt met techniek, software of webdesign. Zelfs als je tekstschrijver, grafisch vormgever of illustrator bent, moet je weten wat de nieuwste ontwikkelingen en trends zijn.
 

Lees vakbladen, vakliteratuur en blogs

Up-to-date blijven hoeft niet veel moeite te kosten. Om te beginnen abonneer je je op vakbladen. Deze zijn vaak makkelijk leesbaar, bevatten bondige informatie én zijn actueel. Door deze in je vrije tijd te lezen, kom je al een heel eind. Ook verschijnt er in elk vakgebied wel vakliteratuur met daarin een schat aan informatie. Koop, lees en leer! Heb je geen budget voor vakbladen en literatuur, volg de ontwikkelingen binnen jouw branche dan online door blogs te lezen. 
 

Schrijf blogs of geef les

Om je te helpen alle opgedane informatie toepasbaar te maken, kun je hierover regelmatig een blog schrijven of je kennis delen via social media. Dit helpt je niet alleen om ‘scherp’ te blijven, je bouwt er ook een goede reputatie mee op en je onderscheidt je van anderen. Het helpt om van jezelf als het ware een merk te maken. Als laatste kun je je kennis overdragen door les te geven. Dit dwingt je om voortdurend na te denken over je vak en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
 

Bezoek evenementen in jouw branche

Bezoek een beurs, lezing of conferentie binnen jouw branche. Zo’n bezoek is niet alleen geweldig om er wat van op te steken, je hebt ook de gelegenheid om te netwerken. Het helpt je om uit je vacuüm te komen. Na zo’n event ben je op de hoogte van de laatste trends en ben je weer helemaal alert als je met vakgenoten discussieert over het werk en de toekomst.
 

Blijf in contact met collega freelancers

Netwerken ingewikkeld? Dit hoeft het niet te zijn. Drink eens een kop koffie met een klant of telefoneer of mail even met een collega freelancer. Netwerken kan je veel opleveren. Mensen weten zo dat je beschikbaar bent en weten je gemakkelijker te vinden als ze een freelancer nodig hebben. Ook helpt dit menselijk contact je om de eenzaamheid tegen te gaan. Streef ernaar om minstens een paar keer per week contact op te nemen met een oude of toekomstige klant of collega.
 

Wissel eens van werkplek

Waar je ook werkt, vanuit huis of buitenshuis, waarschijnlijk breng je de dag grotendeels alleen door. Fijn is het dan om soms eens van werkplek te wisselen. Breng met je laptop een paar uurtjes door in de bibliotheek, of in een koffiebar of lunchroom. Dankzij de levendige omgeving ben je waarschijnlijk weer blij als je even later weer in je eigen, rustige kantoor zit. Wil je het liefst altijd mensen om je heen, overweeg dan om een kantoorruimte te huren in een pand waar ook andere freelancers gevestigd zijn. Als dit dan ook nog eens ondernemers zijn uit aanverwante branches, dan kun je elkaar ook nog eens inspireren.
 

Zorg dat je er regelmatig op uit gaat

Ga er ten slotte regelmatig even op uit. Helemaal als je thuiswerkt, is het fijn om elke dag even naar buiten te gaan. Niet alleen goed voor je humeur, maar ook om RSI-klachten te voorkomen. Doe een boodschap of ga wandelen. Bijvoorbeeld met een hond! Freelancen is namelijk de ultieme carrière voor dierenliefhebbers. Omdat je vanuit huis werkt of eigen baas bent op kantoor, kun je een hond nemen. Je harige collega is dus hét perfecte alibi om even een frisse neus te halen. En heb je nog geen hobby waardoor je er wekelijks even uit bent, zoek er dan een. Ga bijvoorbeeld een paar keer per week een uurtje naar een sportschool. Ga met iemand squashen, tennissen, pokeren of bowlen. Volg een tekencursus of ga op schilderles. Goed voor je ontspanning en het opdoen van een ander soort contacten.

Ben je van nature niet brandend van ambitie, of verlies je na verloop van tijd je vroegere enthousiasme, probeer dan al deze tips toe te passen op persoonlijk en zakelijk gebied. Als je dan ook nog je productiviteit als freelancer in de gaten houdt, dan kun je het beste van jezelf geven en de meest uitdagende opdrachten aannemen.