Als freelancer ben je vrij om te werken waar je wilt. Je kantoorplek richt je dus helemaal zelf in. Belangrijk is het om goed na te denken over de inrichting, want je brengt er al snel het grootste gedeelte van de dag door. Een goed kantoor hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met een beetje tijd en energie creëer je een efficiënte en comfortabele werkplek voor jezelf.
 

De noodzaak van een optimale werkplek

Waar je ook werkt als freelancer, je moet je werkplek zo optimaal mogelijk inrichten. Dit komt niet alleen je productiviteit, maar ook je gezondheid ten goede. Dankzij een goede werkplek verminder je het risico op ongelukken en door het bureau en de bureaustoel aan te passen op jouw maten, heb je minder kans op aandoeningen als RSI. Ook geeft een goed kantoor de mogelijkheid om administratie en documentatie overzichtelijk op te bergen.
 

Een kantoorruimte met voldoende daglicht

Of je nu vanuit huis of buitenshuis werkt, kies altijd een ruimte met voldoende daglichtinval. Het is alleen al beter voor je humeur! Dankzij een raam kun je naar buiten kijken, fijn voor als je even afleiding zoekt. Je geeft zo je ogen rust na lang op een beeldscherm te hebben gekeken en je ziet het daglicht veranderen. Ben je grafisch vormgever of illustrator, dan helpt het natuurlijke daglicht je meteen bij het zien van het effect van de gebruikte kleuren.
 

Het bureau: de juiste hoogte en plek

Zet je bureau dus op een plek zodat je naar buiten kunt kijken. Handig is het ook als je hem zo neerzet, dat je zicht hebt op de deur. Dit is niet alleen de beste en comfortabelste plek in een kantoorruimte, maar is ook prettig voor als je klanten ontvangt. Let bij de aanschaf van een bureau op de hoogte. Deze is cruciaal voor een gezonde zithouding. Een te hoog of te laag bureau kan zowel je lichaamshouding als bloedcirculatie negatief beïnvloeden. Op termijn vergroot je hiermee het risico op klachten en pijn.
 

Een fijne bureaustoel is belangrijk

Nog belangrijker dan de juiste hoogte van het bureau, is misschien wel de stoel. Hierop breng je waarschijnlijk zo’n acht uur per dag door! Probeer, voordat je een bureaustoel aanschaft, verschillende stoelen uit. Onthoud dat het best een investering mag zijn. Als je een bureaustoel koopt die niet lekker zit, dan blijkt het later alsnog een kostbare aanschaf. Heb je absoluut geen budget voor kantoormeubelen, probeer dan eens een ‘excercise ball’. Deze zijn niet duur en kun je goed gebruiken als kantoorstoel. Op ergonomisch gebied zijn ze fantastisch, omdat je actief zit en daardoor al je spieren traint.

 

Over het beeldscherm

Het ligt eraan wat je vak is, maar ben je grafisch vormgever of tekstschrijver, dan kijk je de hele dag op je beeldscherm, ben je in de weer op een tekentablet, met een muis of ratelen je vingers over het toetsenbord. Niet vreemd dus dat je ook bij deze accessoires rekening moet houden met ergonomie. Een vuistregel voor het beeldscherm is dat deze niet helderder mag zijn dan het lichtste punt in je kamer. Werk dus nooit in het donker. Hiernaast zijn reflecties op het scherm hinderlijk en slecht voor je ogen. Matte beeldschermen gaan deze reflecties tegen. Zorg er verder voor dat het scherm op een armlengte van je af staat en dat je er met een ontspannen nek naar kunt kijken.
 

Toetsenbord en muis

Het beste is om het toetsenbord en de muis zo dicht mogelijk bij je te hebben. Als je je armen naar voren moet uitstrekken om de toetsen of muis te bereiken, dan lever je een krachtsinspanning. Beter is het om je bovenarmen verticaal en ontspannen naast je lichaam te laten hangen en je onderarmen te laten rusten op het bureau of de stoelleuningen. Staat het toetsenbord op pootjes, klap die dan in zodat het toetsenbord lager is. Een hoog toetsenbord zorgt voor een knik in de polsen en voor minder ruimte voor de pezen die erdoorheen lopen. Bedenk dat een comfortabele en neutrale werkpositie belangrijk is om symptomen van RSI tegen te gaan.
 

Tips voor een nog betere werkplek

Het is aan te raden om de muren van je kantoor wit te maken. Door donkere muren of drukke patronen op een behang, lijkt de ruimte namelijk kleiner. Is je werkkamer, ondanks de witte muren en het aanwezige daglicht, toch nog aan de sombere kant, hang dan eens een spiegel tegenover het raam. Het daglicht verdubbelt en de kamer lijkt groter. Hang ook een whiteboard of prikbord aan de muur. Een whiteboard helpt je allerlei zaken visueel te structureren. Hang hem aan de andere kant van de kamer, en zet ook de printer een eindje van je vandaan. Dit helpt je meteen om uit je stoel te komen en wat beweging te krijgen. En is jouw kantoor rommelig? Of werk je thuis en staat in dezelfde ruimte een logeerbed, strijkplank of hometrainer? Weg ermee! Je brengt veel tijd door op kantoor en dus moet jouw werkplek opgeruimd en ruimtelijk zijn.
 

Tips voor een milieuvriendelijke werkplek

Ga op je werkplek altijd milieuvriendelijk te werk. Je draagt dan bij aan een betere leefomgeving en dit hoeft helemaal niet veel tijd, geld of moeite te kosten. Om te beginnen doe je natuurlijk je computer uit aan het einde van de dag, in plaats van de slaapstand te gebruiken. Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht en ledlampen. Om papier te besparen, stel je je printer in op automatisch dubbelzijdig printen, of probeer je dit zoveel mogelijk handmatig te doen. Koop gerecycled papier en recycle zelf ook oud papier. Zet hiervoor bijvoorbeeld een aparte bak onder je bureau. Gooi lege cartridges en batterijen niet weg, maar breng de batterijen naar een verzamelpunt en stuur de cartridges op naar een hiervoor bestemd punt. Soms kun je er dan zelfs een vergoeding voor krijgen.

En ten slotte: koop een plant! Je kantoor fleurt er niet alleen van op, hij produceert ook extra zuurstof. En dit komt je productiviteit natuurlijk alleen maar ten goede.