Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.

Illustrator Gezocht? Vind hier de perfecte illustrator!

Zoekt u een freelance illustrator?
Binnen 24 uur meerdere offertes, geheel gratis en vrijblijvend
 • Direct toegang tot 15.306 illustratoren
 • Binnen 24 uur meerdere offertes
 • Geheel gratis en vrijblijvend
Overzichtelijk, professioneel, groot bestand freelancers, goede feedback via mail, bemiddeling gratis. Jessica, Bussum
Snel te regelen, je bereikt de doelgroep waaruit je iemand zoekt, goede website, ik heb snel de juiste persoon gevonden. DeskFIT, Rotterdam
De volgende bedrijven werken met Hoofdkraan.nl
Hoofdkraan.nl in het nieuws
Maak kennis met enkele van onze zzp'ers
Paul
Paul
Schagen
Uurtarief: €50
Cartoonist, Striptekenaar, illustrator
Ik verzorg tekeningen voor allerlei verschillende zaken. ik werk netjes en snel, maar verlies de kwaliteit niet uit het oog. Ik kan alles digitaal aanleveren en klaar voor gebruik. Kijk voor voorbeelden ook op mijn facebookpagina: strip studio hagen
Eugenio
Eugenio
Den Haag
Uurtarief: €40
Illustrator en meer
Van huis uit DTP-er en ontwerper en al een paar jaar ook illustrator. Hierdoor kun u bij mij alle kanten op; van logo's tot illustraties voor allerlei doelgroepen. Ik maak ontwerpen en illustraties voor krantjes, advertenties, webwinkels, tijdschriften en particulieren. Neem gerust een blik in mijn website, voor vragen en offertes ben ik altijd bereikbaar.
Tilleke
Tilleke
Arnhem
Uurtarief: €40
Illustratie en portretten , ontwerpen van logo’s
Ik ben een freelance illustrator en ik vind alles leuk om te doen , dieren  , portretten,  fantasie , pentekeningen , of t nu met olie , acryl ,aquarel, potlood of inkt is  ik heb kinderboeken geïllustreerd  en ook geschreven . ik teken vaak heel precies, en realistisch. En ik teken snel. ik heb de kunstacademie in Utrecht gedaan en…

Illustrator gezocht op freelance basis

U heeft een opdracht voor een illustrator op project- of freelance basis. Die illustrator moet uiteraard professioneel, vakkundig en vaardig zijn, maar dekt dat de lading? Een illustrator die goed kan tekenen is waarschijnlijk niet voldoende; de illustrator die u zoekt moet inlevingsvermogen hebben en communicatief sterk genoeg zijn om datgene dat u in uw hoofd heeft of dat wat u op paier heeft gezet, te vertalen naar een of meerdere tekeningen.
Bij Hoofdkraan doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat u alleen die offertes ontvangt die passen bij uw opdracht. Dat houdt in dat we graag zien dat u zoveel mogelijk aanbiedingen krijgt van illustrators die zich kunnen vinden in uw taakomschrijving. Een precieze en volledige taakomschrijving of briefing is dan ook van groot belang, omdat u zo de kans op een snelle match tussen uw als opdrachtgever en de illustrator van uw keuze zo groot mogelijk maakt. Aangezien u als opdrachtgever, de illustrator en wij als bemiddelaar allemaal baat hebben bij een dergelijke geslaagde match, willen we u graag enkele tips geven om u op weg te helpen.

We hebben bij Hoofdkraan  een checklist opgesteld met aandachtspunten die voor u als opdrachtgever van belang kunnen zijn als u uw opdracht of taakomschrijving voor de illustrator gezocht gaat formuleren.
Alles wat u hoeft te doen is één voor één de vragen nalopen, beantwoorden en de antwoorden in uw opdracht verwerken als ze bij uw opdracht van toepassing zijn.
 

 1. Welk doel streeft u na met uw opdracht voor de illustrator gezocht?
  Zijn er kaders of een raamwerk waarbinnen het werk van de illustrator moet passen of heeft deze geheel de (creatieve) vrijheid?
  Voor de freelance illustrator is het belangrijk dat hij of zij weet welke doel u heeft met de tekenopdracht. U zoekt waarschijnlijk geen technisch tekenaar, dus gaat het puur om een creatieve opdracht. Met andere woorden: de tekenaar hoeft geen CAD-systeem te beheersen, maar u wilt een creatieve duizendpoot met tekentalent en originele ideeën.
  De vraag of de illustrator gezocht iets moet bedenken dat er nog niet is of dat hij of zij zich moet conformeren aan een bestaand concept, is een zeer belangrijke. Het zijn twee totaal verschillende uitgangspunten en dus is het goed om in uw opdracht te vermelden.
   
 2. Waar gaat de illustrator de opdracht uitvoeren?
  Kan de tekenaar op afstand werken of wilt u iemand op uw eigen werkplek, dus in huis? Of is de locatie niet echt van belang en kan de illustrator de hele opdracht op afstand uitvoeren?
  De standplaats van de illustrator kan een rol spelen als u één of meerdere keren persoonlijk overleg wilt plegen of als de illustrator bij uw klanten aan het werk gaat. In uw opdracht kunt u daar alvast melding van maken, zodat u verrassingen voorkomt met betrekking tot afstanden die overbrugd moeten worden. Afspraken over eventuele reiskosten kunt u uiteraard later maken met de illustrator, maar u kunt in uw opdracht een voorkeur uitspreken voor een bepaalde regio of aangeven dat u persoonlijk overleg wenst en hoe vaak dat zal zijn.
   
 3. Wat moet de illustrator gezocht kennen en kunnen voor uw specifieke opdracht?
  Met andere woorden: wat verwacht u van de illustrator gezocht aan kennis en ervaring? De vaardigheden van tekenaars zijn per persoon verschillend, net als achtergrond en opleiding. Als u iemand zoekt die iets speciaals moet kunnen of over een bepaalde opleidingsachtergrond beschikt, is een duidelijke omschrijving in uw briefing erg belangrijk. Wilt u weten wat een illustrator zoal kan en aan ervaring meebrengt? Kijk dan voordat u de opdracht gaat formuleren op onze Hoofdkraan site naar de profielen van aangemelde tekenaars, grafisch ontwerpers en creatieve illustrators om te zien met welke specialismen de freelancers zich profileren, bijvoorbeeld in de categorie tekenaar gezocht.
   
 4. Bedient u met uw product een bepaalde markt of doelgroep? 
  En is het handig dat uw illustrator gezocht affiniteit heeft met die markt of doelgroep? Dan kunt u dat al aankondigen in uw opdracht. Meestal is een illustrator vrij breed inzetbaar, maar als het gaat om specifieke kennis van een bepaalde doelgroep, kan dat uiteraard verschillen per individu. Heeft u een boek geschreven dat in de categorie “fictie” thuishoort dan vraagt dat een andere insteek van de gezocht illustrator dan wanneer het bijvoorbeeld gaat om een wandelgids. Bovendien is het mogelijk dat u zich speciaal richt tot een bepaald publiek, bijvoorbeeld jongeren, vrouwen of een andere groep. Geldt dat voor u, dan is het prettig als u een illustrator treft die affiniteit heeft met uw publiek of marktsegment. Zeker als uw bedrijf of instelling een niche markt bedient, is dat erg handig.
  Om een voorbeeld te noemen: een jeugdboek gericht op kleuters vraagt om een ander soort illustraties dan een kookboek voor studenten. Als u als opdrachtgever behoefte heeft aan illustrator gevoel heeft voor het publiek waar u zich op richt, dan is het goed dat helder in de opdracht te verwoorden. Dit punt is een belangrijk selectiecriterium voor uzelf en voor de freelancer die op grond hiervan besluit om al of niet te reageren. De kans op een geslaagde match met een geschikte freelance illustrator wordt zo alleen maar groter.
   
 5. Zoekt u een illustrator die naast het uitvoeren van uw (teken-)opdracht ook andere kwaliteiten heeft?
  Technische tekenaars hebben verstand van technische tekenprogramma’s en creatieve illustrators hebben verstand van 3D-animaties, striptekeningen, spotprenten en applicaties die gangbaar zijn in de hedendaagse virtuele tekenwereld. Maar misschien wilt u een illustrator die meer ambachtelijk onderlegd is. Is de tekenaar een ouderwetse ambachtsman of – vrouw? Moet de illustrator weten wat er op de markt leeft?  Moet hij of zij verhaaltechnisch meedenken? Of gaat het puur om het uitvoeren uw vastomlijnde idee? In dat laatste geval heeft u een illustrator nodig die goed luistert en die communicatief vaardig genoeg is om samen met u te komen tot het eindresultaat dat u wilt bereiken.
  Het is aan te raden om op de site van Hoofdkraan ook eens een kijkje te nemen in de rubrieken van freelancers die zich niet alleen als illustrator of tekenaar aangemeld hebben,  maar ook als grafisch ontwerper, designer, 3D-ontwikkelaar of website bouwer: bij grafische ontwerpers bijvoorbeeld, of webdesigners.
   
 6. Is de opdracht voor één freelance illustrator bedoeld of voor een team?
  De vraag of de illustrator gaat samenwerken met anderen is natuurlijk belangrijk voor degene die de opdracht aanneemt. Wellicht beschikt u als opdrachtgever over schrijvers, vormgevers, ICT-ers, fotografen, enz. die gezamenlijk met de freelance illustrator de opdracht uit gaan voeren. Voor een illustrator die graag samen met anderen tot een bepaald product komt, is dat een duidelijk voordeel, maar een gezocht illustrator die liever zelfstandig  en autonoom werkt, zal misschien niet op de opdracht reageren als het gaat om een teamopdracht.
  Er zijn freelancende illustrators die zich nadrukkelijk profileren als teamspeler, maar aan de andere kant zijn er ook tekenaars en illustratoren die liever solistisch opereren. Ook dit is weer een selectiecriterium dat voor u als opdrachtgever de selectieprocedure vereenvoudigt, omdat het bepalend kan zijn voor de illustrator bij de vraag of hij of zij wel of geen offerte gaat uitbrengen.
   
 7. Betreft het een afgebakende, éénmalige (teken-)opdracht?
  Een korte (spoed-)klus vraagt van de freelancer een andere insteek dan een project dat langer zal duren of bestaat uit al of niet samenhangende vervolgopdrachten
  Hier geldt weer hetzelfde als bij hetgeen bij vraag 6 staat, omdat het bepalend kan zijn bij de afweging die de illustrator maakt om wel of niet een aanbod te doen.
  Illustratoren en tekenaars die zich al gecommitteerd hebben aan een project, maar nog tijd hebben voor een kleinere, kortdurende klus zullen eerder kiezen voor een eenmalige opdracht. Anderzijds zal een illustrator gezocht die ruimer in de tijd zit, eerder geneigd zijn te reageren op een opdracht die betrekking heeft op een langere periode. Dat geeft continuïteit, stabiliteit en financiële zekerheid waar de illustrator misschien prijs op stelt.
   
 8. Welk budget heeft u ter beschikking voor de illustrator opdrachten? 
  Als u precies weet hoeveel uur een freelance illustrator bezig zal zijn met uw opdracht, kunt u alvast een uurprijs voorstellen. Maar als u geen idee heeft hoeveel tijd er gemoeid zal zijn met de tekening(en) kunt u ook een projectprijs afspreken. De freelancer kan dan aangeven hoeveel tijd hij of zij denkt kwijt te zijn en op basis daarvan een voorstel doen.
  Overigens kunt u ter informatie voor gangbare uurtarieven van tekenaars, illustrators of grafici terecht op onze site. Daarbij willen we wel aantekenen dat een startende freelance illustrator niet altijd een onervaren tekenaar hoeft te zijn. Als een tekenaar in dienst van een tijdschrift of als docent in loondienst heeft gewerkt en daarna besloten heeft om (deeltijd-) ZZP-er of freelancer aan de slag te gaan, gaat het om een uiterst ervaren professional.
  De kennis en ervaring van deze opdrachten illustrator kan de verklaring zijn voor een eventueel hoger uurtarief dan dat van iemand die als Pro geregistreerd is bij Hoofdkraan.


Heeft u uw opdracht zo volledig mogelijk geformuleerd?

Uw opdracht is omschreven en op onze site geplaatst. Dan verwacht u wellicht dat de offertes van illustratoren en tekenaars die zich herkennen wat u zoekt, als vanzelf bij u binnenkomen.
Waarschijnlijk zal dat ook zo zijn, maar het aantal offertes dat u ontvangt, hoeft niet noodzakelijkerwijs erg groot te zijn. Kwantiteit zegt namelijk in dit verband niets over kwaliteit. Als u de opdracht precies en compleet beschreven hebt, is dat het beste selectiemiddel. De illustrators die reageren op een specifieke opdracht doen dat gericht. Omschrijft u de taak gedetailleerd en voorzien van zoveel mogelijk randvoorwaarden, dan zal het aantal offertes niet groot zijn. De kans echter dat tussen die offertes de illustrator zit die u zoekt, is daardoor wel aanzienlijk.

Een selectie maken uit de offertes die u ontvangt

Ondernemers en andere opdrachtgevers zijn uiteraard altijd op zoek naar de beste deal voor wat betreft prijs en kwaliteit. Dat vinden we bij Hoofdkraan niet meer dan logisch. Het kan voor u als opdrachtgever dan ook heel verleidelijk zijn om bij een eerste selectie uit de aanbiedingen die u van potentiële illustrators ontvangt het uurtarief als belangrijkste criterium te gaan gebruiken. We willen hier echter benadrukken dat geld geen doorslaggevend argument mag zijn bij het vinden van een kwalitatief goede Illustrator. Kwaliteit en kostenbesparing kunnen namelijk hand in hand gaan. Illustratoren en en tekenaars met een hoger uurtarief baseren dit op de vaardigheden die ze hebben en op hun ervaring. Professionaliteit en achtergrond bepalen mede de prijs die iemand vraagt. Voor illustrator opdrachten kan een hoger uurtarief berekend worden, maar daar staat tegenover dat zo’n freelancer in staat is om bijvoorbeeld door snelheid en een arsenaal aan goede ideeën, de uiteindelijke prijs die u betaalt behoorlijk te drukken. Een uurtarief is wel belangrijk, maar zegt dus niet alles!

Een weloverwogen keuze maakt u op basis van een aantal punten die we hier voor u samengevat hebben:

 • Hoe is de toon van de offerte? Is er sprake van een “klik” door de manier waarop de freelance illustrator zijn motivatie en enthousiasme onder woorden brengt? De woordkeus en daadkracht die daaruit spreekt, kan al voor een goede “chemie” zorgen.
 • Is de illustrator voldoende toegerust met kennis en de vaardigheden die u voor uw specifieke illustratie opdrachten nodig heeft? Is er bijvoorbeeld sprake van de beoogde affiniteit van de freelance illustrator met uw markt, publiek en doelgroep?
 • Is op locatie werken mogelijk voor de illustrator gezocht als dat gevraagd wordt? Kunt u afspraken maken over reiskostenvergoeding of een verdeling van de kosten?
 • Als uw opdracht bestaat uit meerdere (vervolg-)opdrachten is het belangrijk dat de freelancer een VAR-verklaring heeft. De belastingdienst kant daarnaar vragen bij de opdrachtgever.
 • Heeft de illustrator referenties of een portfolio? Bestaat de mogelijkheid om de freelance illustrator een (gratis) proefillustratie te laten maken?
 • Is de opdrachten illustrator direct beschikbaar? Zo niet, op welke termijn is de tekenaar wel beschikbaar en voor hoeveel uur per week?
 • Is het plegen van telefonisch overleg een optie ter vervanging van persoonlijk overleg? Brengt de freelance illustrator hiervoor kosten in rekening?
 • Is het totaalpakket dat de illustrator gezocht u te bieden heeft in overeenstemming met dat wat u voor ogen heeft?

Meer informatie over betalen en tarieven kunt u vinden in onze veelgestelde vragen.