Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.

Redacteuren Gezocht? Vind hier de perfecte redacteur!

Zoekt u een redacteur?
Binnen 24 uur meerdere offertes, geheel gratis en vrijblijvend
 • Direct toegang tot 11.397 redacteuren
 • Binnen 24 uur meerdere offertes
 • Geheel gratis en vrijblijvend
Overzichtelijk, professioneel, groot bestand freelancers, goede feedback via mail, bemiddeling gratis. Jessica, Bussum
Snel te regelen, je bereikt de doelgroep waaruit je iemand zoekt, goede website, ik heb snel de juiste persoon gevonden. DeskFIT, Rotterdam
De volgende bedrijven werken met Hoofdkraan.nl
Hoofdkraan.nl in het nieuws
Maak kennis met enkele van onze zzp'ers
Anne
Anne
Hilversum
Uurtarief: €?
Vlotte pen, pakkend resultaat. Ik schrijf, redigeer en meer
Gevoel voor taal en tekst zit me in het bloed. Sommige mensen kunnen fenomenaal dansen, mijn ritmegevoel is van een andere aard; ik hoor meteen of een zin wel of niet de juiste schwung heeft. Zowel op creatief als ook op zakelijk vlak enorm prettig inzetbaar dus. Naast HBO marketing en communicatie heb ik de opleiding tot web-redacteur succesvol afgerond.…

Redacteur(en) gezocht op freelance basis of op projectbasis

Uitgevers van online magazines, tijdschriften, huis-aan-huisbladen, kortom: uitgevers van geschreven materiaal in welke vorm dan ook, kunnen weleens verlegen zitten om redactiemedewerkers. Dat kan komen door tijdelijke drukte of doordat uw publicatie structureel groeit. Als u mensen zoekt ter versterking van uw redactie, kunt u bij Hoofdkraan prima terecht voor freelance redacteuren, journalisten en tekstschrijvers. De redactiemedewerker die u zoekt, moet waarschijnlijk aan een bepaald profiel voldoen. Afhankelijk van de aard en omvang van de opdracht, zoekt u wellicht een of meerdere fulltime schrijvers. De voorstelling die u heeft van de redacteur (m/v) die u zoekt, kunt u het beste zo specifiek mogelijk verwoorden in de taakomschrijving die u plaatst op onze site. Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk met de schrijver(s) aan de slag, dus een vlotte match is het eerste doel dat u nastreeft met deze taakomschrijving. Bij Hoofdkraan hebben we expertise en ervaring in huis met betrekking tot het formuleren van een zo gedegen mogelijk opdrachtprofiel. Vandaar dat we u daarbij willen ondersteunen. Het is namelijk niet alleen in uw belang dat u de juiste redacteur vindt, maar ook in dat van de freelancer en niet in de laatste plaats in ons eigen belang.

We hebben bij Hoofdkraan een aantal vragen geïnventariseerd die centraal staan bij het schrijven van een “gezocht” opdracht. De antwoorden die u als opdrachtgever geeft op die vragen vormen samen de inhoud van de wervingstekst die u voor de redacteur of journalist op onze site plaatst.

Het enige dat u hoeft te doen is de volgende vragen nalopen en beantwoorden en uw opdracht is klaar!

 1. Welk doel heeft u  met uw opdracht voor ogen?
  De redacteur of schrijver die gaat reageren op uw opdracht wil natuurlijk in de eerste plaats weten welk doel de opdracht heeft. Is er sprake van creatieve vrijheid voor de redacteur? Of moet de schrijver zich conformeren aan bepaalde kaders en bestaande concepten? Hoe breed is de opdracht als het gaat om thematiek en achtergrond van uw publicatie? Is er sprake van een of meerdere artikelen voor een webmagazine? Gaat het om een papieren versie of gaat het om een andere media uiting? Gaat de redacteur zelf onderwerpen uitpluizen of worden de onderwerpen aangeleverd? Is het magazine een uitgave van uzelf of werkt u via een opdrachtgever? Kortom: omschrijf zo duidelijk mogelijk de inhoudelijke kant van wat de redactiemedewerkers voor u gaan doen.
   
 2. Op welke locatie gaat de redacteur werken?
  Wilt u één of meer schrijver(s) toevoegen aan uw redactie op uw kantoor of bij een van uw relaties? Gaat de redacteur of journalist her en der op locatie werken? Of kan de schrijver de hele opdracht op afstand, dus op zijn of haar eigen werkplek, uitvoeren?
  Het lijkt  misschien niet belangrijk, maar de locatie waar de redacteur aan de slag gaat, kan voor de freelancer heel veel uitmaken. Waar de een geen probleem heeft met schrijfklussen die op afstand uitgevoerd worden, vindt de andere redacteur het veel prettiger op fysiek deel uit te maken van een redactie met collega’s. Bovendien kan het zijn dat u zelf ook een of meerdere gesprekken met de redacteuren wilt voeren. Mocht dat zo zijn, dan kunt u het beste een regio begrenzing in de opdracht opnemen. Dat voorkomt reacties van redacteuren die eigenlijk te ver bij u vandaan gevestigd zijn. Als er namelijk sprake is van reiskosten, komen die normaal gesproken voor rekening van u, de opdrachtgever. Uiteraard kunt u over de reiskosten afspraken maken, maar u kunt in de opdracht al melding maken van uw voorstel in dezen.
   
 3. Welke talenten, vaardigheden en kennis moet de redacteur in huis hebben?
  Uw opdracht is waarschijnlijk een zeer gerichte schrijfopdracht voor de redacteur die u zoekt. De vaardigheden en de ervaring die u nodig acht voor uw opdracht maakt u zo goed mogelijk duidelijk in de briefing die u opstelt. Redacteuren, tekstschrijvers en journalisten hebben allemaal zo hun eigen schrijfspecialisme. Waar de een graag schrijft over lifestyle onderwerpen, schrijft de ander graag voor personeelsbladen. Het zijn maar twee voorbeelden van een heel scala aan speciale vaardigheden die een redacteur aan de dag kan leggen. Zoekt u iemand die bedreven is in het schrijven van achtergrondartikelen bij het nieuws? Of wilt u iemand die het laatste nieuws in hapklare brokken kan samenvatten? Misschien zoekt u iemand die leiding kan geven aan een redactieteam? Voor u de definitieve opdracht gaat schrijven,  kunt u alvast binnen onze Hoofdkraan site de profielen bekijken van schrijvers, redacteuren, journalisten en andere redactiemedewerkers. U ziet dan met welke speciale talenten en met welke ervaring de verschillende freelancende schrijvers zich profileren, bijvoorbeeld in de categorie schrijver gezocht.
   
 4. Welke doelgroep en welke markt bedient u?
  De redacteur(en) die u zoekt, moeten waarschijnlijk wel enige affiniteit hebben met het publiek en het marktsegment waar u zich met uw publicatie op richt. Richt u zich bijvoorbeeld op modeliefhebbers? Of op jongeren? Of publiceert u artikelen voor professionele autotuners? Naast het algemene pakket schrijfvaardigheden dat u van iedere redacteur mag verwachten, kan het zo zijn dat u van de redacteur iets verwacht dat niet in het kennisgebied van de betreffende persoon voorkomt. Een redacteur die geen kaas heeft gegeten van de markt die u bedient, kan besluiten om niet te reageren op uw opdracht. Omschrijf helder in de opdracht op welke doelgroep u zich richt en welke inhoudelijke kennis de schrijver zou moeten hebben. U heeft hiermee namelijk een belangrijk selectiecriterium in handen. De redacteuren die helemaal niets hebben met uw onderwerpen en uw publiek, zullen niet snel reageren op uw opdracht. Schrijvers die daarentegen juist affiniteit hebben met uw thematiek en uw lezers, zullen een offerte uitbrengen op uw opdracht.
  De kans dat u zo een redacteur vindt die geschikt is, wordt uiteraard alleen maar groter.
   
 5. Welke andere talenten of skills moet de redacteur nog meer hebben?
  De meeste redacteuren, schrijvers en freelance journalisten zijn ware duizendpoten. Naast het feit dat ze verstand hebben van stijl, spelling, vorm en inhoud van een tekst, kunnen schrijvers meestal nog heel veel meer. Zo zijn er schrijvers die niet alleen teksten en artikelen produceren, maar ook vertaalwerk verrichten, fotograferen, PR en Communicatie tot hun expertise rekenen.
  Moet de redacteur thuis zijn in marktonderzoek, lezersenquêtes en andere marketingonderwerpen? U zoekt zonder twijfel een redacteur die zowel verbaal als schriftelijk vaardig genoeg is om uw specifieke opdracht zo goed mogelijk uit te voeren.
  Maar misschien zoekt u meer. Misschien zoekt u een creatieve schrijver van fictieve verhalen of juist een economie redacteur voor de zakelijke markt. Of u wilt iemand die de buitenlandse media kent als zijn broekzak!
  Het kan goed zijn om op onze website niet alleen te kijken naar de freelancers die zich als redacteur aangemeld hebben,  maar ook naar rubrieken op Hoofdkraan met tekstschrijvers, copywriters, docenten en communicatiedeskundigen: in freelance sectoren  bijvoorbeeld, of ghostwriter gezocht.
   
 6. Welke samenwerkingsvorm hanteert u voor uw opdracht?
  Met andere woorden: met wie gaat de redacteur samenwerken? Is er sprake van een redactie waar de redacteur deel van uit gaat maken of gaat de schrijver alleen aan de slag? Geeft u leiding aan een vaste redactie waarbinnen de redacteur tijdelijk gaat ondersteunen? Of is er een redactie die helemaal uit freelancers bestaat die elkaar niet per se hoeven te kennen? Als ieder vanuit zijn of haar eigen specialisme artikelen aanlevert, kan de opdracht waarschijnlijk zelfstandig door iedere schrijver uitgevoerd worden.
  Er zijn freelancende redacteuren  en journalisten die een uitgesproken voorkeur hebben voor het werken in een redactieteam. Het creatieve proces dat gepaard gaat met redactievergaderingen is dan een zeer aantrekkelijk onderdeel van de schrijfopdracht. Bij het formuleren van uw taakomschrijving zet u zo duidelijk mogelijk wat u verwacht, want ook dit punt is een selectiecriterium voor u zelf en voor de potentiële redactiemedewerker.
   
 7. Welke tijdsinvestering is er gemoeid met uw opdracht?
  Betreft het een eenmalige schrijfopdracht of gaat het om een langere samenwerking?
  Ook dit is wederom een duidelijk selectiepunt voor de redacteuren die gaan reageren. Schrijvers die al structureel voor één of meerdere opdrachtgevers aan de slag zijn, hebben vaak geen tijd om zich langdurig te committeren aan een project. Zij geven de voorkeur aan een duidelijk afgebakende opdracht waarvan het aantal te investeren uren beperkt is.
  Een redacteur daarentegen die net een project heeft afgerond en tijdelijk tussen opdrachten in zit, zal graag voor langere tijd de uitdaging aangaan. Een dergelijke schrijvende freelancer reageert graag op schrijfklussen die betrekking hebben op een langere periode. Ook van groot belang is de tijdsdruk die achter uw opdracht zit. Is uw opdracht een spoedklus? Zet dat dan duidelijk erbij in uw taakomschrijving.
   
 8. Welk budget heeft u ter beschikking voor de redacteur? 
  Redacteuren en schrijvers hanteren vaak uurprijzen die nogal kunnen verschillen. Wellicht heeft u een totaalbudget vrijgemaakt voor het hele project en relateert u daaraan de prijs die u bereid bent per uur te betalen. Gangbare uurtarieven bekijken? Dat kan op onze site, door te kijken op de diverse profielen van redacteuren en schrijvers die u vindt op de site van Hoofdkraan. Let op: een startende freelancer hoeft niet altijd een onervaren redacteur te zijn. Een journalist of redactiemedewerker die jarenlang in loondienst als professional deel heeft uitgemaakt van de redactie van een krant of tijdschrift en daarna besloten heeft om als freelancer aan de slag te gaan, is doorgaans zéér ervaren. Die grote ervaring en de kennis van zo’n tekstschrijver kan verklaren waarom deze redacteur of redactrice een hoger uurtarief berekent dan iemand die als Pro te boek staat, maar stukken minder bagage heeft. Hoofdkraan.

Heeft u de vragen beantwoord? Dan is uw opdracht klaar om geplaatst te worden.
Wat kunt u daarna verwachten? Komen de offertes van redacteuren die zich herkennen in de taakomschrijving nu massaal uw mailbox binnenstromen! Of juist niet? Als het aantal offertes dat u ontvangt u tegenvalt, is er geen enkele reden tot paniek. In tegendeel! Bij Hoofdkraan weten we dat kwantiteit niets zegt over kwaliteit. Hoe beter u uw opdracht omschrijft, hoe duidelijker de briefing, hoe gedetailleerder de informatie is die u geeft, hoe verfijnder de selectie is die plaatsvindt aan de kant van de freelance redacteuren. De kans dat bij dat geringe aantal aanbiedingen de redacteur of redactrice zit die u zoekt, is in dat geval erg groot.

En dan: een keuze maken uit de redacteuren die zich aandienen
We hebben bij Hoofdkraan de ervaring dat voor opdrachtgevers de prijs-kwaliteitverhouding zeer belangrijk is. En terecht! Waak er echter voor dat u zich niet laat leiden door een laag uurtarief! Het kan voor u als opdrachtgever bij het vergelijken van de freelancers maar al te verleidelijk zijn het uurtarief als belangrijkste criterium te gaan gebruiken. Laat dit echter niet doorslaggevend zijn. Redacteuren met een hoger uurtarief hebben dat tarief niet voor niets zo bepaald. Ze baseren dit gewoonlijk op ervaring, skills, kennis en op het specialisme dat ze beheersen. Een duurdere, meer ervaren redacteur kan, ondanks dat hogere tarief,  uiteindelijk voordeliger voor u blijken te zijn. Een ervaren schrijver met de nodige vaardigheden kan  efficiënter, sneller en daardoor goedkoper werken dan een redacteur die een lager in uurtarief is.

We hebben een aantal zaken voor u op een rij gezet die samen ervoor zorgen dat u een goed gefundeerde, weloverwogen keuze maakt uit de redacteuren of schrijvers die een aanbod hebben gedaan:

 • Is er sprake van een enthousiaste toon? Uit de woordkeus, toon en de manier van formuleren kunt u al vaak halen wie de persoon achter de redacteur is.
 • Beschikt de redacteur over precies die kennis en vaardigheden die u voor uw schrijfopdracht nodig heeft? Kan er gesproken worden van affiniteit van de redacteur of redactrice met uw publiek en met het onderwerp waarover geschreven moet worden?
 • Is de redacteur bereid op locatie te werken als dat gevraagd wordt? Hoe zit het in dat geval met eventuele reiskosten? Gaat de redacteur mee in uw voorstel of heeft deze zijn eigen ideeën?
 • Bij langdurige projecten is het hebben van een VAR-verklaring belangrijk? Kan de redacteur een dergelijke verklaring overleggen?
 • Heeft de redacteur referenties, een portfolio of weblinks die u in kunt zien? Behoort het leveren van een proefartikel tot de mogelijkheden? Zo ja, doet de redacteur dat gratis of zijn er kosten aan verbonden?
 • Is de redacteur met onmiddellijke ingang beschikbaar? En voor hoeveel uur per week?
 • Kan er telefonisch – langdurig – overlegd en vergaderd worden als dat nodig is? Welk tarief hanteert de schrijver bij telefonische redactievergaderingen?
 • Is het hele plaatje dat de redacteur overbrengt in orde? Past het totaalbeeld in uw verwachtingspatroon?

Meer informatie over betalen en tarieven kunt u overigens vinden in onze veelgestelde vragen.