Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.
Freelance Kennisbank
Welkom op de freelance kennisbank van Hoofdkraan.nl. Hier vind je handige achtergrondinformatie om een succesvolle ondernemer te worden. Naast onze kennisbank publiceren we ook interessante artikelen voor freelancers op onze blogpagina.

Onderwerpen

Starten Wet- en Regelgeving Financieel Werkplek Marketing Klanten Tarieven Administratie Uitbreiding Valkuilen

Freelance Kennisbank: Financieel

Als freelancer ben je niet alleen bezig met je passie. Je runt een bedrijf en er moet geld binnenkomen. Na het verrichten van je werkzaamheden stuur je dus een factuur. Omdat het oog ook wat wil, maak je hem op in je huisstijl. Maar nog belangrijker: zorg dat hij voldoet aan alle factuureisen.

Een duidelijke factuur roept geen vragen op en maakt het de opdrachtgever zo gemakkelijk mogelijk om te betalen binnen de betalingstermijn. Maar wat als je geen betaling ontvangt? Zorg dat je tijdig handelt als je te maken krijgt met dubieuze debiteuren – anders kun je sowieso wel fluiten naar je geld.

Bij een gezond financieel bedrijf is de cashflow positief. Inzicht in deze geldstroom is belangrijk. Je weet wanneer er geld binnenkomt en kunt tijdig de vaste lasten betalen. Maar soms krijg je een cashflowprobleem, bijvoorbeeld door een dubieuze debiteur. Ook kun je het als freelancer financieel lastig krijgen door langdurige ziekte. Om een stukje zekerheid in te bouwen kun je je verzekeren. Je hebt immers geen werkgever die dit automatisch voor je regelt. En naast verzekeringen, is het geen slecht idee om te sparen voor je eigen pensioen.