Als freelancer heb je de mogelijkheid om te werken vanuit huis. De hele dag in je joggingpak, uitgebreid lunchen – niemand die je wat doet. Het is niet alleen ontspannen, maar het is ook voordelig en het bespaart reistijd. Toch heeft werken vanuit huis ook keerzijden. Om te bepalen of thuiswerken bij jou past, weeg je alle voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af.
 

Thuiswerken is voordelig

Het merendeel van de beginnende freelancers start hun carrière vanuit huis. Niet vreemd, want het grootste voordeel van thuiswerken is toch wel dat je geen extra kosten maakt. In tegenstelling tot buitenshuis werken, huur je geen dure kantoorruimte, hoef je geen inrichting aan te schaffen en maak je gebruik van het internet dat waarschijnlijk toch al aanwezig is. Ook bespaar je op reiskosten en reistijd. Omdat je vanuit huis werkt, hoef je immers niet te reizen. Iedere dag op en neer met het openbaar vervoer of met de auto, kost veel tijd en ook kan het zorgen voor frustratie en ergernis. Dit is met thuiswerken verleden tijd en dat geeft een hoop rust.
 

Je eigen ideale dagindeling

Als freelancer ben je vervolgens vrij om je dag in te delen zoals het jou uitkomt. Natuurlijk kun je werken van negen tot vijf, maar je kunt de dag ook beginnen met een rondje hardlopen. Heb je een hond, dan maak je ’s middags een lange wandeling en heb je jonge kinderen, dan pas je je werkschema gewoon op hen aan. Een eigen dagindeling is de ultieme luxe van freelancen. Je hebt het rijk voor jou alleen en vanuit je eigen vertrouwde omgeving is het ontspannen werken.

 

Werk en privé met elkaar verweven

Doordat je elke dag thuis werkt, neem je moeilijker afstand van het werk. Heb je een opdracht nog niet af, dan is de verleiding erg groot om de zaterdag erbij te pakken of ’s avonds nog ‘even’ achter de computer wat dingen af te ronden. Voor je het weet zit je tot in de late uurtjes te werken. Dit is minder het geval bij buitenhuis werken. Want op het moment dat je de deur van het kantoor achter je dicht trekt en naar huis reist, heb je tijd om te onthaasten. Je neemt hierdoor gemakkelijker afstand van je werk en als je thuis bent, is je hoofd leeg en kun je relaxen.
 

Thuisomgeving is niet professioneel

Thuiswerken heeft ook het nadeel dat je misschien moet werken in de woonkamer. In een vrij weekend kijk je vervolgens de hele tijd tegen je werklaptop aan die nog op de eettafel staat en de administratie slingert overal rond. Telkens word je herinnerd aan al het werk dat nog gedaan moet worden. Ook is een thuisomgeving niet erg professioneel als je klanten moet ontvangen. Natuurlijk ligt het eraan in welke branche je werkzaam bent, maar het kan wat ongemakkelijk voelen als je je klant ontvangt in de woonkamer, laat staan dat ze naar boven moeten.
 

Creëer een aparte werkruimte

Voor meer scheiding tussen werktijd en vrije tijd, doe je er goed aan om een aparte, ergonomische werkplek te creëren. Al je kantoorspullen en ordners berg je dan netjes op in je werkkamer. Als je zo’n aparte werkruimte inricht in de buurt van de voordeur, dan hoeven klanten ook niet het hele huis door. Dit komt professioneler over. Gebruik je de ruimte voor meer dan negentig procent voor je onderneming, dan kun je de kosten zelfs aftrekken bij de belastingdienst. Vereisten zijn wel dat de ruimte een eigen opgang of ingang heeft en voorzieningen zoals een eigen sanitair.
 

Elke dag even naar buiten

Met een aparte werkkamer in huis, is thuiswerken voor een freelancer ideaal. Het blijft natuurlijk wel een dingetje dat je elke dag in dezelfde omgeving bent. In huis word je wakker, ga je werken en ga je ’s avonds weer naar bed. Zorg dus dat je niet in de valkuilen van het freelancen valt, blijf productief en ga elke dag ook even naar buiten. Ga sporten, wandelen of doe boodschappen. Wat afstand van je werk zorgt ervoor dat je bij terugkomst met een frisse blik en hernieuwde energie weer aan de slag gaat.
 

Werken in een koffiebar

Voor wat meer afwisseling, kun je als thuiswerker ook eens een andere werkplek opzoeken. In de bibliotheek is het bijvoorbeeld erg rustig werken. Wil je een iets hippere werkplek, ga dan eens naar een koffiebar of lunchroom. Er zijn tegenwoordig in steden veel ‘werkspots’ met snelle wifi, goede koffie en lange, houten tafels waaraan je met gemak de hele dag kunt werken. Er hangt een relaxte, creatieve sfeer en hier kun je prima een klant ontvangen om wat dingen door te spreken.