Wil je gaan starten als freelancer, dan is het ideaal als je een parttimebaan hebt. Je profiteert dan van zekerheid en je hebt voldoende vrije uren om een carrière als freelancer op te bouwen. Toch kan een parttimebaan ook in de weg staan om een freelance business uit te bouwen. Om zorgvuldig af te wegen wat voor jou het beste werkt, geven we de voor- en nadelen van het combineren van een parttimebaan met freelance werk.
 

De zekerheid van een vast salaris

Freelancen geeft een gevoel van vrijheid: je bent eigen baas. Je bent zelf verantwoordelijk en daarmee komt onzekerheid om de hoek kijken. Als je een parttimebaan hebt, dan valt deze onzekerheid weg. Met een vaste baan van twee tot drie dagen per week heb je namelijk de veiligheid van een gegarandeerd inkomen. Het financiële risico dat je loopt bij de overstap naar fulltime freelancen is aanzienlijk minder. Waarschijnlijk is het salaris niet voldoende om in luxe van te leven, maar meestal is het wel genoeg om de kosten van levensonderhoud te dekken. Deze zekerheid geeft ruimte en minder stress, zodat je je bedrijf rustig in fases kunt opbouwen.
 

Je hebt genoeg tijd

Starten als freelancer kan natuurlijk ook met een fulltimebaan, maar het grootste nadeel is dan dat er weinig tijd over blijft om te freelancen. Met een parttimebaan is dit niet het geval. Je hebt dan genoeg vrije tijd over om je carrière als freelancer op te bouwen. Stel dat je twee dagen per week werkt voor een werkgever, dan heb je nog drie hele dagen over om te freelancen. Als je er dan ook nog een dag in het weekend bij pakt, kom je bijna op een fulltime arbeidsweek die je besteedt aan je eigen bedrijf.
 

De overgang naar fulltime freelancen is makkelijker

Tijdens de periode waarin je als parttimer én freelancer werkt, kun je een gezonde portefeuille opbouwen. Met een groot en betrouwbaar klantenbestand maak je met meer vertrouwen de stap naar fulltime freelancen. Dankzij deze geleidelijke overgang kun je het werkritme sneller oppakken en voel je je comfortabel met deze nieuwe manier van leven.
 

Sparren met collega’s

Ligt jouw deeltijdbaan in het verlengde van het werk dat je als freelancer gaat doen, dan is het misschien mogelijk om te sparren met collega’s. Als je met hen een goede verstandhouding hebt, dan helpen ze je graag verder. Vraag om adviezen en coaching. Ook voor praktische zaken is het nuttig om te sparren, want dingen waar je tegenaan loopt, zoals administratie en offertes, komen ook voor bij andere bedrijven.
 

Je parttimebaan heeft een negatieve invloed

Natuurlijk heeft de combinatie van parttime én freelance werken ook nadelen. Toch zijn deze niet zo groot als wanneer je nog een fulltimebaan hebt. Natuurlijk is het zo dat je niet alle dagen beschikbaar bent voor afspraken met een klant, of dat je door tijdgebrek sommige opdrachten niet kunt aannemen, maar deze ‘problemen’ zijn allemaal wel op te lossen. Wat wél een moeilijkheid kan zijn, is dat de parttimebaan je negatief beïnvloedt. Dit is zeker het geval als deze baan je tegenstaat. Je baas, collega’s of werkzaamheden kunnen een negatieve energie opleveren. Het is dan lastig om jouw droom, freelancer worden, levend te houden. Het is immers belangrijk om energiek en enthousiast te zijn als je thuiskomt, want dan begin je aan je freelance werk.
 

Je blijft in een comfortzone hangen

Kun jij alle werkzaamheden prima combineren en bouw je je klantenbestand rustig uit, dan is dat fantastisch. Toch komt er dan nog iets om de hoek kijken: gemakzucht. Omdat je weinig tijdsdruk hebt en financieel kunt rondkomen, schuilt er het gevaar dat je de motivatie verliest om je freelance business verder uit te bouwen. Je hebt geen druk van buitenaf en voelt je dus soms iets té comfortabel, waardoor je in een comfortzone blijft hangen.
 

Verlies de focus niet uit het oog

Zorg er dus vooral voor dat je de focus op je freelancecarrière niet uit het oog verliest. Dit is vooral lastig als je je huidige baan nog leuk vindt, en het gezellig hebt met collega’s. Maar heb je er een hekel aan om elke dag weer naar je werkgever te gaan, dan is het juist een stimulans om het freelancen tot een succes te maken. Dan kun je des te eerder je baan opzeggen en fulltime freelancen.