Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.
Freelance Kennisbank
Welkom op de freelance kennisbank van Hoofdkraan.nl. Hier vind je handige achtergrondinformatie om een succesvolle ondernemer te worden. Naast onze kennisbank publiceren we ook interessante artikelen voor freelancers op onze blogpagina.

Onderwerpen

Starten Wet- en Regelgeving Financieel Werkplek Marketing Klanten Tarieven Administratie Uitbreiding Valkuilen

Freelance Kennisbank: Administratie

Misschien houd je je liever bezig met je vak dan met de administratie. Veel freelancers zien de boekhouding namelijk als een noodzakelijk kwaad. Als ondernemer ben je immers verplicht om btw-aangifte te doen en een goede administratie is hiervoor de basis.

Of je de administratie nu zelf doet óf uitbesteedt – je ontkomt er niet aan om dagelijks orde op zaken te houden. Zo moet je alle bonnetjes goed bewaren. Verder kun je het je niet permitteren om het overzicht te verliezen. Je kent het wel: de stroom e-mails is onophoudelijk en er komen steeds meer Word-documenten bij. Ga je niet systematisch te werk in je inbox én op je computer – dan verlies je de controle en wordt de administratie op z’n zachts gezegd een rommeltje.

En net als je administratie, is het een must om consequent je uren bij te houden. Het geeft je klant inzicht in de totstandkoming van de eindprijs én het levert jezelf een schat aan informatie op. Maar ook is het bijhouden van je uren verplicht als je als ondernemer gebruik wilt maken van de zelfstandigenaftrek.