Beginnen als freelancer is een grote stap. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je die stap eenmaal hebt genomen? Als mede-beginneling heb ik al een paar nuttige tips voor je verzameld!

Beginnen als freelancer

Een paar maanden geleden nam ik het besluit: ik zou gaan beginnen als freelancer. Dat is geen beslissing die je zomaar neemt, zeker niet als je een gezin en hypotheek hebt. Freelancen betekent namelijk dat je geen vast inkomen hebt. Er zullen periodes zijn waarin het heel druk is, maar er zullen net zo goed periodes met wat minder opdrachten zijn. En als je net begint zal er in de meeste gevallen ook geen rij met geïnteresseerde klanten voor je deur staan.

Investeer in een goede website

Het eerste wat ik deed als freelancer, was investeren in een goede website. Nu ben ik daar zelf erg handig in, dus ik had na een paar dagen een aantrekkelijk digitaal visitekaartje staan. Maar een website is tegenwoordig meer dan leuke afbeeldingen, wat technische foefjes en wat teksten. Een website moet gevonden worden door je doelgroep.

Nu ben ik SEO copywriter, dus ik kon meteen al mijn kennis en ervaring in mijn eigen website stoppen om zo goed mogelijk in de Google zoekresultaten te scoren. Wil jij ook beginnen als freelancer en heb je die kennis niet? Het is het waard om daar veel moeite in te stoppen. Op websites als Frankwatching kun je alles lezen en leren over SEO en hoe jij met je website boven het maaiveld uit kunt steken.

Hoe kom je aan opdrachten?

Als freelancer zul je er zelf voor moeten zorgen dat er opdrachten binnen komen. Die opdrachten kun je vinden door uitgebreid te netwerken. Sluit je aan bij netwerkgroepen, die regelmatig bijeenkomen om zo contact te maken met potentiële opdrachtgevers. Als Brabantse vind ik dat Netwerk Brabant goede bijeenkomsten organiseert. Maar ook Hoofdkraan.nl is een prima manier om aan opdrachten te komen. Sluit een Pro abonnement af en reageer op zoveel mogelijk opdrachten. Dat abonnementsgeld heb je snel genoeg terug verdiend.

Doe jezelf niet te kort

Als je op zoek gaat naar opdrachten, krijg je ook met concurrentie te maken. Concurrentie van mensen die al langer freelancer zijn en een groter portfolio hebben. Hoe zorg je als beginner dat opdrachtgevers voor jou kiezen en niet voor jouw meer ervaren concurrent?

Ik heb overwogen om voor de laagst mogelijke uurprijs te gaan. Maar toen ik daar langer over nadacht, besloot ik dat er aan goede kwaliteit een redelijk prijskaartje moet hangen. En kwaliteit kan ik wel degelijk leveren, ik heb genoeg opleiding en ervaring. Bovendien, als iedereen gaat concurreren met de laagst mogelijke prijs, is er binnen de kortste keren voor freelancers geen droog brood meer te verdienen. Zorg dat je jezelf met een goed verhaal en enthousiasme kunt verkopen, dan volgen de opdrachten vanzelf.

Het belangrijkste: hou vol

Maar datgene wat je als beginnende freelancer nog het meeste nodig hebt, is een lange adem en een flinke dosis zelfvertrouwen. Laat je niet uit het veld slaan als die eerste opdracht(en) net aan je neus voorbij gaan. Ook jij hebt unieks te bieden, ook al kom je pas net kijken.