Hoofdkraan.nl is blij met al haar freelancers, maar sommige vallen toch extra op. Door hun indrukwekkende portfolio, het aantal tevreden klanten of hun nooit aflatende enthousiasme. Deze maand zetten we daarom Murk Feitsma in het zonnetje. Geen slechte timing, want het is precies tien jaar geleden dat Murk startte als freelance fotograaf. Waar hij zich misschien wel het meeste over verbaast is dat ook na tien jaar je nog steeds ieder jaar beter kan worden.

Murk startte als freelance fotograaf naast zijn loondienstverband bij een Apple reseller en fotografeerde vooral veel in de avonden en weekenden. Toen het bedrijf failliet ging, greep hij de kans om fulltime fotograaf te worden met beide handen aan. En met succes! Al snel viel een groot project van de Jumbo in zijn schoot, waarbij hij 25.000 nieuwe producten moest fotograferen. Het was een spoedklus, waarbij hij naast zelf fotograferen ook anderen moest aansturen en het project moest managen. Een enorme uitdaging, maar hij bracht het er goed vanaf. Zo goed, dat na Jumbo ook Xenos en Cook&Co volgde.

'Maar hoewel pakken hagelslag en glimmende waterkokers leuk zijn, het liefste heeft hij mensen voor zijn camera.'

Mooie opdrachten, waar Murk geleerd heeft hoe hij onder tijdsdruk efficiënt kan werken en op hoog tempo nog steeds hoge kwaliteit kan leveren. Maar hoewel pakken hagelslag en glimmende waterkokers leuk zijn, het liefste heeft hij mensen voor zijn camera. Op een evenement, een trouwerij of in zijn studio met een gezin of een model. Soms is dat wel spannend, want mensen zijn ook net wat onvoorspelbaarder dan producten. Vooral op trouwerijen heeft hij klamme handjes tot het moment dat hij zeker weet dat de ceremonie er mooi op staat. Daarna is het genieten van al het moois wat mensen kunnen bedenken. Een trouwfeest op een ouderwets schip bijvoorbeeld. Meteen een goede uitdaging voor de fotograaf met het gebrek aan ruimte en het weinige licht.

Trouwerij door Murk Feitsma

'Murk kan zich in tien jaar tijd maar één ontevreden klant herinneren.' 

Murk kan zich in tien jaar tijd maar één ontevreden klant herinneren. Hij had een fotoshoot gedaan van luxe meubelen tegen een decor van oude vervallen gebouwen. Geheel op verzoek van de medewerker die hem ingehuurd had. Achteraf bleek de medewerker echter nieuw te zijn en zijn baas toch niet goed te hebben uitgelegd wat een urban fotoshoot precies is. De klant weigerde te betalen, waarop Murk besloot de foto’s dan maar uitsluitend voor zijn portfolio te gebruiken. Hij had juridische stappen kunnen zetten, maar dat was hem de negatieve energie niet waard.

Evenement door Murk Feitsma

Hoewel hij er al tien jaar als fotograaf op heeft zitten, blijft Murk zich verder ontwikkelen. Hij wil het liefst meer mensen en minder producten fotograferen en ook op het gebied van technologische ontwikkelingen staat hij niet stil. Hij is flink aan het oefenen met dronefotografie en ook met film. Pas als hij helemaal tevreden is over zijn capaciteiten, wil hij dit ook aan klanten aanbieden. Zodra dat zover is, komen we graag nog een keer bij Murk terug.