Haar vader is in de negentiende eeuw geboren en ze is de jongste in een gezin van maar liefst 23 kinderen. Marianne van Bettens levensverhaal heeft alle ingrediënten voor een boeiend inkijkje in een gezin door de afgelopen twee eeuwen heen. Na een aantal gestrande schrijfpogingen, besluit ze in november 2016 dat het boek over haar familie er nu echt moet komen. Op Hoofdkraan.nl treft ze Henk Hanssen, de perfecte freelance schrijver voor deze klus.

Henk heeft al een behoorlijke staat van dienst. Zijn naam prijkt op maar liefst tien boeken, waarin het vaderschap vaak een grote rol speelt. Dit laatste is belangrijk voor Marianne. De relatie met haar vader, die ze eigenlijk niet gekend heeft, speelt een belangrijke rol en ook op andere vlakken ziet ze belangrijke kwaliteiten in Henk. Met zijn 55 jaar heeft hij de nodige levenservaring en hij is bovendien geïnteresseerd in geschiedenis.

Na het kennismakingsgesprek bij Marianne thuis, beklinken ze het toekomstige boek met een glas wijn en krijgt Henk de dozen met archiefmateriaal overhandigd. Ze spreken duidelijke deadlines af, voor zowel Marianne als Henk. Zij zorgt dat ze op tijd al het benodigde materiaal overdraagt en hij schrijft, na goedkeuring van de invalshoek en structuur door Marianne, het manuscript in drie delen met drie bijbehorende deadlines.

Ze spreken ook een vaste prijs af. Het is volgens Henk praktisch onmogelijk om dit soort onoverzichtelijke, omvangrijke opdrachten op basis van een uurtarief te doen. Ook zijn de deadlines essentieel, anders wordt het project snel onbeheersbaar. Ze spreken nog een keer af in de vakantiewoning van Marianne in Drenthe, waarna Henk vijf maanden lang onvoorstelbaar hard aan het boek werkt. Op sommige dagen spreekt hij niemand anders dan de caissière in de supermarkt. Tegelijkertijd is het voor Marianne afwachten. Zij kan geen nieuwe informatie meer aanleveren en is pas weer aan zet als Henk klaar is. Hoewel een levensverhaal nooit af is, moet je daar strikt in zijn, stelt Henk. Anders komt er nooit een boek.

Eind april is het dan zo ver. Marianne krijgt op haar vakantiebestemming Lesbos, de verlossende e-mail van Henk. De eerste versie van het manuscript is af. Marianne kan gaan lezen en op kleine punten na is ze razend enthousiast over de schrijfkunsten van Henk. Het boek heeft een goede spanningsboog en is ook zeker interessant voor de neutrale lezer, die Marianne of haar familie niet kent.

Het lot van het boek van Marianne en Henk ligt nu in handen van twee uitgeverijen. Met een beetje geluk is het boek later dit jaar te koop, dus wij blijven de komende maanden dit succes-duo op de voet volgen.
 


Heb je ook een leuke ervaring met Hoofdkraan.nl? Neem contact met ons op via redactie@hoofdkraan.nl voor een kort telefonisch interview.