Op maandag pak je de auto en ga je op weg naar kantoor. ‘Goedemorgen collega, fijn weekend gehad?’. Op dinsdagochtend zet je thuis een kop koffie en pak je je laptop. Wat ga je vandaag doen? Welke afspraken heb je staan? En hoe staat het met de administratie? Vandaag geen collega’s, vandaag ben je zelf de baas!

Steeds meer startende ondernemers starten naast een parttime baan. De zekerheid van een vast inkomen iedere maand is vaak de belangrijkste reden. Verder profiteer je van the ‘best of both worlds’: Je hebt gezellige collega’s, maar ook alle touwtjes in handen. Je hebt vaste werkzaamheden, maar je bepaalt ook je eigen koers. Iedere week ziet er weer anders uit. Toch zijn er een aantal dingen waar je als (startende) zzp’er op moet letten.

Gespleten persoonlijkheid

Jij bent jij, of je nu thuis aan het werk bent of op kantoor. Dat neemt niet weg dat je je in verschillende situaties anders gedraagt of zelfs moet gedragen. Op dezelfde dag kun je moeder/vader, klant, werknemer, ondernemer en een vreemde zijn. Elke van die rollen vul jij op je eigen manier in, waarbij je telkens te maken hebt met bepaalde sociale conventies. Dat geldt ook voor de rollen eigen ondernemer en werknemer.

Wees je ervan bewust dat mensen van jou als ondernemer verwachten dat je weet waar je het over hebt en dat je dat ook uitstraalt. Ze verwachten een professionele houding die zowel tot uiting komt in de manier van communiceren als in je kleding. Collega’s op de werkvloer verwachten daarentegen dat je mee lacht om de grapjes bij de koffieautomaat en dat je als gelijkwaardige meedenkt over plannen en projecten.

Werk als hobby

Je hebt van je hobby je werk gemaakt, maar pas op dat werken niet je enige hobby is! Als parttime werknemer maak je iedere week een vast aantal uren. Daarnaast houd je maar een beperkt aantal uren over die je aan je eigen onderneming kunt besteden. De tijd die je overhoudt kun je niet alleen aan opdrachten besteden. Wat dacht je van het bijhouden van je administratie en het versturen van facturen? Misschien houd je ook nog een eigen website bij of ben je er een aan het maken. En wat dacht je van een stukje marketing en netwerken? Dit kost allemaal tijd.

De scheiding tussen werk en privé is in dienstverband een stuk duidelijker én makkelijker vast te stellen dan de scheiding tussen privé en je eigen onderneming. Werk blijft echter werk, dus zorg dat je iedere week tijd overhoudt voor andere hobby’s, vrienden en familie. En misschien wel het allerbelangrijkste: rust.

Twee gevaren op de loer

De kans is groot dat je het helemaal niet vervelend vindt om elke week meer dan 40 uur te werken. Hoeveel je ook wilt werken, het is niet verstandig om alles zomaar aan te nemen:

  1. Je beschikbaarheid beïnvloedt de prestatie die je kunt leveren. Moet een opdracht binnen twee dagen af, dan is dat voor jou misschien niet haalbaar. Wees eerlijk over wat een klant van jou kan verwachten. Zo voorkom je ontevreden klanten en slechte recensies.

  2. Je runt een bedrijf waarbij het uiteindelijk de bedoeling is dat je winst maakt. Dat betekent dat je ook moet letten op hoeveel uur je werkt en hoeveel je onder de streep overhoudt.

Genoeg om mee rekening te houden! Geef zowel je werkgever als je eigen bedrijf de aandacht die het verdient en vergeet onderweg niet om rekening te houden met jezelf, je vrienden en familie!