Niemand die hij kende in zijn vakgebied had een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als freelancer in de kunsten had Karel simpelweg te weinig inkomsten om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. In februari 2017 kreeg hij een ernstig slee-ongeluk in Oostenrijk, waarbij hij zijn kuitbeen brak en maanden niet kon werken. Zijn spaargeld raakte snel op en met tegenzin moest hij bij vrienden aankloppen voor hulp. Inmiddels is hij weer hard aan het werk en vastbesloten dat hem dit niet nog een keer gebeurt. Geld krijgen van vrienden kan namelijk ook op een georganiseerde manier: je kan een broodfonds starten!

Wat is een broodfonds?

Een broodfonds is een groep van minimaal 20 en maximaal 50 zelfstandige ondernemers die samen een vereniging oprichten en afspraken maken over schenkingen aan een deelnemer bij arbeidsongeschiktheid. Vertrouwen is essentieel voor een broodfonds, want je investeert in elkaars continuïteit. Het is dan ook essentieel dat deelnemers van een broodfonds elkaar kennen of de moeite nemen om elkaar te leren kennen.

De eerste stappen

Karel heeft een enorm netwerk en omdat veel van zijn freelance contacten ook onverzekerd zijn, verzamelt hij met gemak de twintig benodigde deelnemers voor een broodfonds. Hij organiseert een informatieavond en de Broodfondsmakers komen een presentatie geven over de uitgangspunten van een broodfonds. Ze leren dat ze zich als vereniging moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een bestuur moeten kiezen. De twintig deelnemers zullen per jaar één zieke kunnen opvangen en hoe meer deelnemers ze weten te vinden, hoe meer zekerheid het fonds zal kunnen bieden. Tijdens de bijeenkomst blijkt ook dat niet alle geïnteresseerde participanten mee kunnen doen, omdat je minimaal een jaar ondernemer moet zijn en gemiddeld tenminste € 750 netto winst moet halen uit je onderneming.

Na de informatieavond volgt een afsprakenbijeenkomst. Een aantal biedt zich vrijwillig aan als bestuurslid en ook over belangrijke punten in het reglement wordt snel overeenstemming bereikt. De eigenrisicoperiode wordt vastgesteld op een maand en het schenkingsniveau zal een maandelijkse inleg van € 33,75 en een uitkering bij ziekte van € 750 worden.

Het broodfonds in de praktijk

Het broodfonds bestaat inmiddels drie maanden en Karel is er heel gelukkig mee. ‘Ook voor mijn ongeluk zat er vaak een vervelend stemmetje in mijn hoofd, dat zei dat ik mijn zaakjes niet goed geregeld had, maar nu heb ik eindelijk rust. Het is ook heel fijn dat mijn inleg in het broodfonds van mijzelf blijft. Contributie en eventuele schenkingen worden afgeschreven, maar alles waar geen aanspraak op is gemaakt kan ik weer meenemen, mocht ik ooit besluiten uit het broodfonds te stappen’.

Niemand heeft zich nog ziek gemeld bij het broodfonds, maar ze bestaan natuurlijk ook pas net. De statistieken van de Broodfondsmakers zijn echter gunstig, want de ziektepercentages in de broodfondsgroepen blijken extreem laag te liggen. En voor de hele kleine kans dat een broodfonds met de inleg en opgebouwde buffer geen volledig schenking kan bieden, is in 2016 de Broodfondsalliantie ontwikkeld, waar op dit moment al meer dan 200 broodfondsen aan meedoen.

Karel raakt de komende jaren geen slee meer aan, maar mocht de sneeuw hem toch weten te overtuigen, dan weet hij dat zijn broodfonds-vrienden voor hem klaar staan.  

Meer informatie

Voor meer informatie over broodfondsen, kun je terecht op www.broodfonds.nl.