Oei, je moet weer btw-aangifte doen deze maand. Het lijkt altijd zo gemakkelijk, maar zelfs bij de meest doorgewinterde freelancer sluipt er nog wel eens een fout in de aangifte. Wij hebben daarom een aantal belangrijke zaken voor je op een rij gezet.

Kijk je naar factuurdatum of betaaldatum?

Het aangiftetijdvak voor het derde kwartaal loopt van juli tot en met september, dus alle facturen die binnen deze maanden vallen moet je meenemen in je aangifte. Maar kijk je dan naar factuurdatum of betaaldatum? Het juiste antwoord is factuurdatum. Het doet er dus ook niet toe of je de btw al betaald hebt gekregen.

Mag je oninbare vorderingen verrekenen?

Ah maar als de factuur uiteindelijk oninbaar blijkt, mag je dat weer in een volgend kwartaal verrekenen, denk je misschien nu. Fout! Je kan wel de Belastingdienst verzoeken om de betaalde btw terug te storten.

En de btw over die zakelijke koffietjes?

Sorry nee, je mag niet de btw over je horeca bonnetjes terugvragen. Maar waarom vraagt iedere zzp’er dan toch om een bonnetje bij zijn koffie? Omdat het wel zakelijke kosten zijn, die je moet opvoeren in je administratie.

Telt buitenlandse btw ook als btw?

Je kan niet zomaar buitenlandse btw aftrekken, ook niet als het percentage even hoog is als in Nederland. Je dient facturen uit het buitenland te krijgen met een btw-tarief van 0%  voor goederen of de vermelding dat de btw is verlegd voor diensten. Jij moet vervolgens zelf het juiste Nederlandse btw-bedrag berekenen. De Belastingdienst heeft hier wel een handig rekenmiddel voor.

Mag ik de btw over mijn privé-uitgaven meerekenen?

De meeste privé-uitgaven mag je natuurlijk niet aftrekken, maar dat wordt anders als je de gekochte goederen óók zakelijk gebruikt.  Als je iets voor de helft zakelijk gebruikt, mag je ook de helft van de btw aftrekken.

Kijk uit met verzekeringspremies!

De assurantiebelasting over verzekeringspremies bedraagt ook 21%, maar is dus geen omzetbelasting. Vergis je niet!

En natuurlijk niet te vergeten..

Tot slot moet je als startende freelancer natuurlijk niet je aanloopkosten vergeten, moet je denken aan de kleine ondernemersregeling (KOR) en moet je vooral je btw-aangifte op tijd doen! Dus voor 31 oktober deze maand. Succes!