Een relatiegeschenk aan je zakelijke relaties geven is een mooie manier om te laten zien dat je blij bent zaken met ze te doen en dat je ze waardeert. Natuurlijk was December de uitgelezen maand om hierbij stil te staan en je relaties te verrassen met een geschenk. Mocht dit niet gelukt zijn dan kun je natuurlijk de maand Januari nog gebruiken om een nieuwjaarsgeschenk te geven.
 

Zijn de kosten fiscaal aftrekbaar?

Heb je relatiegeschenken gekocht voor jouw zakelijke klanten dan zijn deze kosten (excl. BTW) in principe op de normale manier aftrekbaar en kun je deze opvoeren als kosten volgens de normale regeling. Het ligt er echter wel aan wat voor soort geschenk je ze gegeven hebt. In veel gevallen vallen relatiegeschenken onder “representatiekosten” gezien het vaak om voedsel of drank gaat.  Een flesje wijn of champagne? Een pakket lekkernijen?  Een doosje sigaren? Ga zo maar door. De belastingdienst schaart dit soort uitgaven allemaal onder de noemer “Voedsel, drank & genotmiddelen”.

En een nieuwjaarsborrel dan?

Het begin van het nieuwe jaar is het de gelegenheid om even te proosten op al het goeds dat het komende jaar hopelijk gaat komen. Als ZZP’er heb je natuurlijk geen medewerkers waarmee je een nieuwjaarsborrel kunt vieren maar vergeet niet dat dit ook gewoon met je vaste klanten kunt doen, of denk ook eens aan alle partners waarmee je samenwerkt. In ieder geval, de kosten die je hiervoor maakt ziet de belastingdienst als representatie kosten, “Onder 'representatie' vallen onder meer de kosten van recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak”, en zijn dan dus voor 73,5% aftrekbaar. 

In bovenstaande gevallen kun je 73,5% van de kosten opvoeren als kosten. De BTW kun van relatiegeschenken kun je, in tegenstelling tot normale representatiekosten, wel terugvragen.  Er is echter wel een aantal uitzonderingen op deze regel. 

Rekenvoorbeeld:
Je hebt 10 flessen wijn van €10,- p.s. excl. BTW gekocht voor je vaste klanten. In totaal dus €100,- aan kosten. Omdat deze kosten niet volledig aftrekbaar zijn mag je voor 73,5% van de kosten (in dit voorbeeld €73,50) aan kosten opvoeren in je boekhouding. Dit scheelt aan het einde van het jaar toch weer inkomstenbelasting betalen. Je zou dus kunnen zeggen dat je over de €73,50 waar je anders inkomstenbelasting over had moeten betalen dit nu als “korting” krijgt. Er van uitgaande dat je in de 36,55% schaal valt betekent dit een “korting” van €26,86.

De BTW is aftrekbaar, maar niet altijd

Relatiegeschenken zijn incidentele giften die je geeft aan je bestaande relaties. Onder relaties worden dus bestaande klanten of leveranciers verstaan en géén personeel en ook geen potentiële klanten.

Zijn jouw klanten particulieren dan is het zeer waarschijnlijk dat je je BTW van het relatiegeschenk niet kunt aftrekken. De belastingdienst geeft namelijk aan dat je de BTW alleen kunt aftrekken indien de ontvanger, als zij het zelf zouden kopen, minder dan 30% btw kunnen aftrekken. In veel gevallen kunnen particulier dat niet.

Wanneer je een klant vaker relatiegeschenken geeft of een flink geschenk geeft en het bedrag per jaar ligt boven de €227,- excl. BTW dan kun je geen BTW meer terugvragen van het bedrag boven die €227,-