Als freelancer kies je voor vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Daartegenover staat dat je allerlei ondernemersrisico’s loopt die niet gelden voor werknemers in loondienst. Met payroll van Tentoo kun je als zelfstandige werken, maar dan met minder risico’s.
Freelancers die payrollen, staan op de loonlijst van een payroll bedrijf. Maar ze werken verder volledig zelfstandig.  Ze bepalen zelf voor wie ze werken en tegen welk tarief. Ook de werktijden bepalen ze zelf. Maar verder zijn er een aantal evidente verschillen te noemen tussen het werken via payrolling of als zzp’er.
 

1. Met payrolling automatisch goed verzekerd

Zoals gezegd staan freelancers die payrollen op de loonlijst van een payroll bedrijf. Daardoor zijn ze automatisch verzekerd voor de WW, de Ziektewet en arbeidsongeschiktheid. Ze zijn dus zeker van inkomen wanneer ze ziek of arbeidsongeschikt raken, of wanneer ze tijdelijk geen opdrachten hebben. Zzp’ers zijn dat niet. Natuurlijk kunnen zzp’ers zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Uit onderzoek blijkt echter dat zo’n twee derde van de zzp’ers dat niet doet vanwege de té hoge premie.
 

2. Met payroll geen zorgen om facturatie en debiteurenbeheer

Het is één van de grootste ergernissen van zzp’ers: facturatie en debiteurenbeheer. Met name het betaald krijgen van facturen is tijdrovend en ergerniswekkend. De helft van alle zzp’ers kampt namelijk met wanbetalers; opdrachtgevers die te laat of niet betalen. Daardoor kunnen de zelfstandigen enorm in de problemen komen.

Met payrolling heeft de zelfstandige geen omkijken naar de facturatie en het debiteurenbeheer. Ze hoeven alleen hun gewerkte uren en bijbehorend tarief door te geven aan het payroll bedrijf. Tentoo Payroll betaalt zelfs uit voordat de opdrachtgever de factuur heeft betaald, namelijk binnen zeven dagen. Met andere woorden: opdrachten worden voorgefinancierd.
 

3. Met payrolling geen strenge voorwaarden

Om probleemloos als zzp’er aan de slag te gaan, moet je onder meer voldoen aan de volgende drie regels:

• Je hebt drie of meer opdrachtgevers;
• Je verdient niet meer dan 70% van je inkomen bij één opdrachtgever;
• Er bestaat geen gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever(s).

Als je als zzp’er aan één van deze regels niet voldoet kun je in de problemen komen. De Belastingdienst kan je aanmerken als schijnzelfstandige, met boetes en naheffingen voor jou en je opdrachtgever(s) tot gevolg. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je als zzp’er alleen opdrachten doet voor je ex-werkgever. De zelfstandigen die via payrolling werken, lopen geen risico op schijnzelfstandigheid. Zij kunnen zonder problemen voor één opdrachtgever of onder gezagsverhouding werken.
 

4. Met payrolling geen administratief gedoe

Je hebt als zzp’ers een hoop ondernemersplichten. Zo moet je bijvoorbeeld een strakke administratie bijhouden. Deze moet bestaan uit de volgende zaken:

• Grootboekadministratie;
• Debiteuren- en crediteurenbeheer;
• In- en verkoopadministratie;
• Voorraadadministratie, indien je werkt met inkoop en verkoop van goederen;
• Kasboek.

De Belastingdienst hanteert strenge eisen waar je boekhouding aan moet voldoen. In het uitpluizen, bijhouden en doorvoeren van de precieze regeltjes zit een hoop werk. Verder moet je als zzp’ers jaarlijks, maandelijks of per kwartaal een BTW-aangifte doen bij de Belastingdienst.

Zzp’ers die payrollen hebben geen omkijken naar hun administratie. Zoals gezegd wordt de facturatie en het debiteurenbeheer overgenomen door het payroll bedrijf. De overige administratieve verplichtingen vervallen, omdat payrollers geen echte ondernemers zijn. Zo hoeft de zzp’er geen BTW-aangifte te doen. Je hebt ook geen VAR of KvK inschrijving nodig. Het payroll bedrijf levert aan de payroller de loonstroken en jaaropgaven.
 

Conclusie

Of je nou kiest voor payrolling of het zelfstandig ondernemerschap, het is belangrijk dat je je goed informeert over de mogelijkheden. Uiteindelijk zijn alle freelancers uniek en moeten ze zelf bepalen wat de beste keuze is.

Wil je meer informatie over payrolling voor freelancers? Download dan ons gratis Whitepaper via Tentoo.nl

Benieuwd naar hoe payrolling voor jouw situatie werkt en hoeveel het kost? Vraag dan direct een offerte op maat aan