Als freelancer kun je kiezen uit verschillende verdienmodellen. Of je nu kiest voor uurtje-factuurtje of het geven van een training op locatie, kies die verdienmodellen die bij jou en je doelgroep passen en combineer ze tot een optimale mix.

Welke verdienmodellen passen bij jou?

Kies verdienmodellen die bij jou als persoon passen. Waar ben je goed in? Is dat het geven van een presentatie dan is een workshop aan meerdere personen geven een goed verdienmodel. Ben je niet bang voor de camera te staan dan kan het geven van een webinar of vlog een verdienmodel zijn.
Doe dat waar jij goed in bent en niet omdat je er snel veel geld mee kunt verdienen.


Welke verdienmodellen passen bij jouw doelgroep?

Op welke verdienmodellen zit jouw doelgroep te wachten? Waar hebben ze behoefte aan?
Heeft jouw doelgroep weinig tijd maar willen ze wel persoonlijke aandacht dan kan een één op één Skype sessie een verdienmodel zijn. Wil jouw doelgroep juist face-to-face contact en veel inspiratie opdoen, dan kan een event een goed verdienmodel zijn. Vraag je doelgroep waar hij behoefte aan heeft, bijvoorbeeld door een enquête te houden of stel de vraag via een post op social media.

Hoe combineer je verdienmodellen?

Het combineren van verdienmodellen wordt steeds vaker gedaan, al kiezen de meeste freelancers nog voor uurtje factuurtje. Als je bovenstaande voor jezelf analyseert dan kom je ongetwijfeld op een aantal verdienmodellen uit. Deze verdienmodellen kun je met elkaar combineren. Er zijn namelijk verdienmodellen waar je met minder tijd meer kunt verdienen. Wie wil dat nou niet?
 

Voorbeeld
Stel je bent freelance fotograaf en je richt je op aanstaande bruidsparen. Dan kun je ervoor kiezen om naast een vast bedrag per bruiloft ook workshops te geven aan beginnende bruidsfotografen. Dit is zeker interessant als je dit in de maanden doet wanneer er minder bruiloften plaatsvinden. Het voordeel van het geven van workshops is dat je niet maar één klant bedient, maar tien of twintig. Zo kun je dus ook twintig keer meer inkomsten genereren. Daarnaast kun je ervoor kiezen om op basis van uurtje-factuurtje op weddingevents of voor bruidsmagazines te fotograferen. En wat dacht je van een e-book dat particulieren voor een klein bedrag kunnen kopen op je website om zelf aan de slag te gaan? Het voordeel van dit e-book is dat je er maar eenmalig aan hoeft te werken en daarna toch inkomsten blijft genereren. 


Staar je als freelancer niet blind op 1 verdienmodel maar combineer verschillende verdienmodellen tot een optimale mix. Het zorgt voor afwisseling in het soort werk dat je doet en het zorgt voor meer spreiding in je inkomsten. Kies en mix van verdienmodellen van waar je goed in bent, gecombineerd met dat waar je doelgroep om vraagt.