Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.

Tarievenonderzoek 2019

Tarieven van freelancers stijgen voor tweede jaar op rij

Freelancer profiteert van krappe arbeidsmarkt

Op basis van recent onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat freelancers steeds beter gaan verdienen. Het gemiddelde uurtarief stijgt naar gemiddeld €47 per uur, terwijl dit twee jaar geleden nog op €43 lag. Vooral freelance schrijvers en vertalers verdienen fors meer. Zij gaan er 10% op vooruit t.o.v. vorig jaar. Regionaal zijn er grote verschillen. In Drenthe wordt het minst verdiend met een uurtarief van €36, terwijl in Overijssel een freelancer gemiddeld €52 kost.

Freelancers vragen in 2019 gemiddeld €47 per uur, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl aan de hand van ruim 20.000 uitgebrachte offertes. Freelance schrijvers en vertalers zijn bezig met een inhaalslag. Zij vragen gemiddeld 10% meer dan vorig jaar. Met een uurtarief van €43 wordt het gat met de overige beroepsgroepen snel verkleind. Website- en applicatie specialisten zitten er warmpjes bij. Zij behoren met een tarief van €50 per uur tot de groep bestbetaalde freelancers in 2019.

Uurtarieven per branche in 2019.

Opmerkelijke verschillen binnen Nederland
Opvallend is dat een grafisch ontwerper in Gelderland gemiddeld €51 per uur vraagt, terwijl zijn concurrenten in Zeeland hetzelfde werk doen voor €42. Een logo ontwerp kun je het beste laten maken in Utrecht, daar kan dit al voor €39 per uur. Voor een voordelige fotograaf moet je duidelijk in Groningen zijn. Daar ligt het uurtarief van fotografen op slechts €32, terwijl bijvoorbeeld in Zuid-Holland het uurtarief van deze beroepsgroep op €41 ligt. Website- en applicatie specialisten in Noord-Brabant vragen gemiddeld €51 per uur. Een groot verschil met de Friezen die hier een tarief van €44 per uur hanteren.

Freelancer in Overijssel vraagt hoogste tarief van Nederland
Regionaal zijn er grote verschillen gemeten. Waar vorig jaar de provincie Flevoland nog het laagste uurtarief noteerde, is deze oneervolle positie nu voor Drenthe met slechts €36 per uur. Drenthe verliest hierbij maar liefst 18% t.o.v. 2018. In de randstad zijn de verschillen klein. Daar ligt het uurtarief tussen de 45 en 48 euro per uur. De Overijsselaars stoten na twee jaar de Groningers van de troon door als provincie het hoogste uurtarief te noteren (€52).

Uurtarieven per provincie in 2019.

Tarief in Rotterdam met 11% gestegen, maar nog wel het laagst
Als we kijken naar de vier grote steden, dan valt eigenlijk alleen Rotterdam uit de toon. In zowel Amsterdam, Utrecht als Den Haag ligt het gemiddelde uurtarief op 49 euro. Rotterdam is voor het tweede jaar op rij de goedkoopste, met een tarief van 45 euro. Rotterdam laat overigens wel een stijging zien van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Uurtarieven per stad in 2019.

Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl ziet de uitkomsten van het onderzoek als een positief signaal. "Door de krapte op de arbeidsmarkt worden steeds vaker freelancers ingezet, deze verandering zorgt ervoor dat de tarieven verhoogd kunnen worden. Ook worden steeds vaker grotere opdrachten uitbesteed aan freelancers en kunnen de freelancers voor langdurige periode aan de slag. Hiermee creƫert de freelancer een groot netwerk, interessante ervaringen en kan daardoor ook weer meer vragen. Wij schatten in dat de tariefstijging nog niet op zijn hoogste punt is en dat deze stijging nog wel even doorzet"

Uurtarieven per beroepsgroep
Binnen de branches is tevens gekeken naar verschillende beroepsgroepen. Op de volgende pagina wordt de ontwikkeling van het gemiddelde uurtarief van veelgevraagde beroepsgroepen binnen iedere branche weergegeven.

Uurtarief per begroepsgroep in 2019.

De tariefstijging bewijst volgens Goossens maar weer dat flexibel werken nog steeds loont. "De krapte op de markt zorgt naast de tariefstijging ook voor een professionalisering. De hoeveelheid projecten die freelancers uitvoeren zorgen voor steeds meer ervaring, dit resulteert in een steeds professionelere aanpak die wordt gehanteerd om projecten zo goed mogelijk uit te voeren. Immers een succesvol project zorgt weer voor een positieve referentie en ook daar werkt de freelancer hard aan."

Onderzoeksmethodiek
Het is het tiende jaar op rij dat Hoofdkraan.nl een tarievenonderzoek uitvoert. Binnen het onderzoek is gekeken naar het uurtarief dat een freelancer invult bij het opstellen van een offerte. Deze tarieven zijn over de afgelopen twee jaar met elkaar vergeleken (mei 2017 - mei 2019). De onderstaande grafiek toont de gemiddelde uurtarieven in de afgelopen 10 jaar.

Gemiddeld uurtarief freelancers 2019.

Over Hoofdkraan.nl
Met 54.000 leden is Hoofdkraan.nl Nederlands leidende platform voor ondernemers. Hoofdkraan.nl wordt gebruikt door bedrijven die tijdelijk op zoek zijn naar een freelance professional. Binnen het platform zijn meer dan 40.000 freelancers actief in uiteenlopende branches binnen de zakelijke dienstverlening.

De werkwijze is simpel. Een ondernemer plaatst een opdracht op de website, waarin hij beschrijft wat hij zoekt. Binnen een paar uur ontvangt hij al de eerste offertes. De ondernemer bepaalt aan de hand van offertes en referenties met welke professional hij in zee wil gaan.

Elke dag zijn honderden ondernemers actief op het platform om een website te laten maken of een programmeur, boekhouder, fotograaf of tekstschrijver te zoeken.


Download het onderzoek in PDF-formaat
Download het persbericht in PDF-formaat