Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.

Tarievenonderzoek 2018

Tarieven van freelancers in de lift, stijging van gemiddeld 7%

Eindelijk profiteren ook freelancers van de aantrekkende economie

Een freelancer rekent in 2018 gemiddeld €46 per uur, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl. Dit is een stijging van wel 7% ten opzichte van het voorgaande jaar. Freelancers in de financiĆ«le dienstverlening krijgen er het meest bij. Zij verdienen met €45 per uur 10% meer dan vorig jaar. Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Groningers verdienen het meest met €54 per uur, terwijl freelancers in Flevoland het laagste uurtarief hanteren (€40).

Freelancers vragen in 2018 gemiddeld €46 per uur, terwijl dit in 2017 nog €43 was, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 19.000 uitgebrachte offertes. De grootste winnaars zijn de zelfstandigen uit de Financieel & Administratieve sector. Zij vragen 10% meer dan vorig jaar. Nagenoeg alle branches laten een stijging in het uurtarief zien, met uitzondering van de categorie Analyse & Advies. Zij verdienen 3% minder dan vorig jaar. Ondanks deze stijging, moeten freelance schrijvers en vertalers het nog altijd doen met een schamele €39 per uur, ver onder het gemiddelde.

Uurtarieven per branche in 2018.

Opvallende verschillen binnen Nederland
Opmerkelijk is dat een blogschrijver in Noord-Brabant gemiddeld €44 per uur vraagt, terwijl zijn concurrenten in Gelderland hetzelfde werk willen doen voor €37. Voor een voordelige WordPress website moet je in Limburg zijn. Daar ligt het uurtarief van WordPress ontwikkelaars op €42, terwijl in Groningen het uurtarief van deze beroepsgroep bijvoorbeeld op €54 ligt. De duurste fotograaf in de randstad regio vindt je in de provincie Utrecht, daar wordt gemiddeld €55 per uur gevraagd. Friese fotografen hebben het echter een stuk moeilijker, zij vragen slechts €40 per uur.

Groningse freelancer vraagt hoogste tarief van Nederland
Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Vorig jaar waren freelancers in Drenthe nog de goedkoopste van Nederland, nu heeft Flevoland deze oneervolle positie overgenomen. Drenthe maakt daarentegen meteen een sprong in het uurtarief van maar liefst 13%. In de randstad ontlopen de tarieven elkaar maar weinig. De tarieven in Noord-Hollland, Zuid-Holland en Utrecht zijn respectievelijk €47, €44 en €45 per uur. De Groningers pakken net als vorig jaar de koppositie met een gemiddeld tarief van €54.

Uurtarieven per provincie in 2018.

Rotterdamse freelancer is goedkoopste van Nederland
Van de vier grote steden zijn freelancers uit Utrecht het duurst met een uurtarief van gemiddeld €48. Vorig jaar was dit nog €44. Den Haag heeft een mooie tweede plek bemachtigd, met een uurtarief van €47. In Amsterdam lijkt de tariefdaling van de afgelopen jaren een halt te zijn toegeroepen. Het tarief is namelijk voor het eerst weer gestegen naar €44 per uur. Rotterdam verliest daarentegen fors (10% ten opzichte van vorig jaar) met een tarief van slechts €41 per uur.

Uurtarieven per stad in 2018.

Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl is erg blij met de uitkomsten van het onderzoek. "Eindelijk profiteren ook freelancers mee van de aantrekkende economie. Sinds 4 jaar zien wij weer een behoorlijke stijging van het gemiddelde uurtarief." Hij verwacht dat deze stijging in 2018 zal gaan doorzetten. "Ook freelancers lijken te profiteren van de krappe arbeidsmarkt, wat zorgt voor een betere concurrentiepositie. Zo kunnen zelfstandigen een markconform uurtarief vragen". Daarnaast ziet hij ook een verandering in het gedrag van veel freelancers. "De freelancer professionaliseert; is zakelijker ingesteld, vraagt een hoger uurtarief en wil graag veilig online zaken doen. Er wordt bijvoorbeeld steeds vaker gebruikgemaakt van onze veilige Escrow-betaalservice." Een mooie ontwikkeling volgens Goossens.

Uurtarieven per beroepsgroep
Binnen de branches is tevens gekeken naar verschillende beroepsgroepen. Op de volgende pagina wordt de ontwikkeling van het gemiddelde uurtarief van veelgevraagde beroepsgroepen binnen iedere branche weergegeven.

Uurtarief per begroepsgroep in 2018.

De tariefstijging bewijst volgens Goossens maar weer dat flexibel werken nog steeds loont. "Opdrachtgevers hebben moeite om vast personeel te vinden, waardoor freelancers weer meer in trek zijn. Steeds meer opdrachtgevers durven inmiddels ook omvangrijkere opdrachten online uit te zetten. Dit biedt mooie kansen voor freelancers in Nederland."

Onderzoeksmethodiek
Het is het negende jaar op rij dat Hoofdkraan.nl een tarievenonderzoek uitvoert. Binnen het onderzoek is gekeken naar het uurtarief dat een freelancer invult bij het opstellen van een offerte. Deze tarieven zijn over de afgelopen twee jaar met elkaar vergeleken (mei 2016 - mei 2018). De grafiek toont de gemiddelde uurtarieven in de afgelopen negen jaar.

Gemiddeld uurtarief freelancers 2018.

Over Hoofdkraan.nl
Met 53.000 leden is Hoofdkraan.nl Nederlands leidende platform voor ondernemers. Hoofdkraan.nl wordt gebruikt door bedrijven die tijdelijk op zoek zijn naar een freelance professional. Binnen het platform zijn meer dan 40.000 freelancers actief in uiteenlopende branches binnen de zakelijke dienstverlening.

De werkwijze is simpel. Een ondernemer plaatst een opdracht op de website, waarin hij beschrijft wat hij zoekt. Binnen een paar uur ontvangt hij al de eerste offertes. De ondernemer bepaalt aan de hand van offertes en referenties met welke professional hij in zee wil gaan.

Elke dag zijn honderden ondernemers actief op het platform om een website te laten maken of een programmeur, boekhouder, fotograaf of tekstschrijver te zoeken.


Download het onderzoek in PDF-formaat
Download het persbericht in PDF-formaat