Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.

Tarievenonderzoek 2016

Tarieven van freelancers voor derde jaar op rij gedaald

Freelancers beneden de rivieren het zwaarst getroffen

Een freelancer rekent in 2016 gemiddeld €43 per uur, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl. Freelancers hebben steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden. Met name freelance managers zijn hard geraakt. Zij verdienen in 2016 gemiddeld €40 per uur, terwijl dit tarief vorig jaar nog op €47 per uur stond. Regionaal zijn er grote verschillen gemeten. In Drenthe wordt het minst verdiend met een uurtarief van €39, terwijl in Utrecht een freelancer gemiddeld €47 kost.

Freelancers vragen in 2016 gemiddeld €43 per uur, terwijl dit in 2015 nog €44 was, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 13.500 uitgebrachte offertes. De grootste verliezers zijn de zelfstandigen uit de Management & Organisatorische sector. Zij vragen 16% minder dan vorig jaar. Nagenoeg alle branches laten een daling in het uurtarief zien, met uitzondering van de Tekstschrijvers & Vertalers, en de Financieel & Administratieve sector. Zij verdienen respectievelijk 2% en 6% meer dan vorig jaar.

Figuur 1. Uurtarieven per branche in 2016

Opmerkelijke verschillen binnen Nederland
Opvallend is dat voor het maken van bijvoorbeeld een WordPress website freelancers in Noord- Holland gemiddeld €48 per uur vragen, terwijl Drentse freelancers hetzelfde werk willen doen voor €30. En vertalers in Overijssel vragen gemiddeld €47 per uur, terwijl in Noord-Brabant het uurtarief in deze beroepsgroep op €28 ligt. Ook voor een fotograaf ben je goedkoper uit bij de Brabanders. Zij vragen slechts €36 per uur, terwijl je in Utrecht €48 betaald. Voor het bouwen van een App word je het goedkoopst geholpen in Flevoland (€38 per uur), terwijl de Groningers daar €67 per uur voor vragen.

Freelancers beneden de rivieren het zwaarst getroffen
Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Vorig jaar waren freelancers in Flevoland nog de goedkoopste van Nederland, nu heeft Drenthe deze oneervolle positie overgenomen. Flevoland maakt daarentegen meteen een sprong in het uurtarief van maar liefst 22%. Beneden de rivieren is de tariefdaling het sterkst gemeten, met als sterkste dalers de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Zij verliezen respectievelijk 11% en 10%. Freelancers uit Noord-Holland zijn met een gemiddeld uurtarief van €45 de duurste van Nederland. Ze hebben daarmee Noord-Brabant van de koppositie gestoten.

Figuur 2. Uurtarieven per provincie in 2016

Haagse freelancer is goedkoopste van Nederland
Van de grote steden zijn freelancers uit Utrecht voor het tweede jaar op rij het duurst met een uurtarief van gemiddeld €47. Freelancers in Amsterdam en Rotterdam rekenen beide €43 per uur, waarbij Rotterdam ruim 6% inlevert t.o.v. vorig jaar. In Den Haag wordt nog altijd voor het laagste uurtarief gewerkt (€40), hoewel er een stijging van 9% is gemeten in vergelijking met 2015.

Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. Hij verwacht dat de verandering in de wetgeving rondom het inhuren van freelancers volgend jaar nog meer impact zal hebben op de freelancetarieven in Nederland. "Er zal minder vaak gekozen worden voor de inzet van freelancers uit angst voor de Wet DBA. Dit zal de freelancermarkt verder onder druk zetten en freelancers zullen zich genoodzaakt voelen hun tarief verder te verlagen. Hoofdkraan.nl zal er in ieder geval alles aan doen om het huidige opdrachtenaanbod in stand te houden."

Uurtarieven per beroepsgroep
Binnen de branches is tevens gekeken naar verschillende beroepsgroepen. Hieronder wordt de ontwikkeling van het gemiddelde uurtarief van de veelgevraagde beroepsgroepen binnen iedere branche weergegeven.

Figuur 3. Gemiddelde uurtarieven beroepsgroepen

Ondanks de tariefdaling denk Goossens dat flexibel werken nog steeds loont. "Het past namelijk bij de huidige economie en de manier waarop men wenst te werken. Voor vrijheid en flexibiliteit moet wellicht wat worden ingeleverd op het uurtarief."

Onderzoeksmethodiek
Het is het zevende jaar op rij dat Hoofdkraan.nl een tarievenonderzoek uitvoert. Binnen het onderzoek is gekeken naar het uurtarief dat een freelancer invult bij het opstellen van een offerte. Deze tarieven zijn over de afgelopen twee jaar met elkaar vergeleken (mei 2014 - mei 2016). De grafiek toont de gemiddelde uurtarieven in de afgelopen zeven jaar.

Figuur 4. Gemiddeld uurtarief freelancers

Over Hoofdkraan.nl
Met 49.000 leden is Hoofdkraan.nl Nederlands leidende platform voor ondernemers. Hoofdkraan.nl wordt gebruikt door bedrijven die tijdelijk op zoek zijn naar een freelance professional. Binnen het platform zijn meer dan 37.000 freelancers actief in uiteenlopende branches binnen de zakelijke dienstverlening.

De werkwijze is simpel. Een ondernemer plaatst een opdracht op de website, waarin hij beschrijft wat hij zoekt. Binnen vier uur ontvangt hij de eerste offertes. De ondernemer bepaalt aan de hand van offertes en referenties met welke professional hij in zee wil gaan.

Elke dag zijn honderden ondernemers actief op het platform om een website te laten maken of een programmeur, boekhouder, fotograaf of tekstschrijver te zoeken.


Download het onderzoek in PDF-formaat
Download het persbericht in PDF-formaat