De vrijheid roept. Je hebt het woord digital nomad zo vaak gehoord, dat je het niet langer kan negeren. Jij wilt ook freelancer worden! Geld voor hoge opstartkosten houd je liever in je zak om mooie reizen van te maken en klein detail: je wilt je werk locatie-onafhankelijk kunnen uitvoeren. Dat snappen wij heel goed, dus voilá: een lijstje met vijf beroepen voor digital nomads in spe!

1. Tekstschrijver / copywriter

Wie heeft er geen laptop? Mooi, want dat is het enige wat je nodig hebt als freelance tekstschrijver of copywriter. De incidentele internetverbinding helpt je daarnaast om je geschreven werk de wereld in te sturen en beginnen maar!

2. Virtual assistant

Ook als virtual assistant (VA) kun je overal werken met een laptop en een internetverbinding. Een VA is een persoonlijke assistent van een ondernemer, maar wel op afstand. Je helpt hem of haar online met uiteenlopende administratieve en secretariële klussen, dus houd wel even rekening met de verschillende tijdzones. Mocht je willen werken vanuit Thailand, dan kun je je dag bijvoorbeeld beter ‘s middags beginnen.

3. Vertaler

Ben je meertalig opgevoed, heb je een taal gestudeerd of ben je een wandelende talenknobbel. De wereld wordt steeds kleiner en bedrijven willen in meerdere landen actief zijn. Taal kan hierbij een flink obstakel vormen, maar gelukkig heeft de wereld vertalers. Een prachtig beroep, waar je ook uitsluitend een laptop en een functionerende internetverbinding voor nodig hebt.

4. Social Media Specialist

Niemand hoeft jou te vertellen dat je overal iedere minuut van de dag op Facebook en Instagram kan. Daar betrap je jezelf ieder uur van de dag op. Gelukkig kun je dit als Social Media Specialist met een laptop en een internetverbinding beroepsmatig overal ter wereld doen. Houd wel rekening met landen als China, waar vele social media websites, zoals Facebook, Instagram en Twitter geblokkeerd zijn. Je hoeft China echter niet te mijden, als je een VPN (Virtual Private Network) op je laptop en telefoon instelt.

5. Webdesigner / Programmeur / SEO Consultant

Freelancers in de webbouw business kunnen ook eenvoudig aan de slag met het laptop-en-wifi recept. Een groot bijkomend voordeel is dat jouw klanten overal ter wereld gevestigd kunnen zijn. Check wel even van tevoren hoe het gesteld is met de gemiddelde snelheid van de wifi-verbinding op de locatie van keuze. Niets is zo frustrerend als een naderende deadline in combinatie met een internetsnelheid van een naaktslak bij nachtvorst.