Thuiswerken is voor veel zzp'ers - zeker in de dienstverlenende takken van sport - bittere noodzaak. Eigen kantoorruimte zit er bij de start van de onderneming niet in. Er is simpelweg geen geld om te investeren in alles wat nodig is voor het eigen kantoor. Dit thuiswerken heeft natuurlijk, behalve op het financiële vlak, nog een paar voordelen. Je bent immers geen reistijd kwijt en kunt je tijd optimaal aan het ondernemen besteden. Aan de andere kant is het scheiden van werk en privé bijna een ondoenlijke klus. Ook de productiviteit is niet optimaal. Mede daarom is het aan te raden om als zzp'er z.s.m. buiten de deur te kijken.

Is thuiswerken goed voor je gezondheid?

Thuiswerken heeft nog een ander nadeel. Het meubilair waaraan gewerkt wordt is vaak niet ergonomisch verantwoord. En dat veroorzaakt fysieke klachten, zoals pijn in schouders en rug. Jammer, want dit werkt ook weer nadelig op de productiviteit. Dit probleem kan echter met een goede stoel met lendensteun al snel worden opgelost (of voorkomen).
Kortom, investeren in goed kantoormeubilair is ook voor de zzp'er dringend noodzakelijk. De kost gaat voor de baat uit, zoals met zoveel investeringen. Helaas is de aandacht van de groeiende groep zzp'ers hier onvoldoende op gericht.

De flexplek en andere werkplekken

Een alternatief is de flexplek. Hiervoor kan de zzp'er kiezen uit verschillende varianten. Bij de keuze is het raadzaam om ook de ergonomie van het aanwezige kantoormeubilair mee te laten wegen. Immers, een gezonde werkplek is goed voor de kwaliteit van je leven als ondernemer èn als mens. Dat mag zwaar wegen.
Ook als de zzp'er een eigen kleine kantoorruimte huurt, blijft de ergonomie een belangrijke factor. Je brengt teveel tijd door in deze context om hier lichtzinnig mee om te gaan. Daarom zijn niet alleen kleuren, vormen en prijzen belangrijk. Al mogen die natuurlijk beslist ook meespelen bij de keuzes.

Wat is dan ergonomisch kantoormeubilair?

Ergonomisch kantoormeubilair voldoet aan de normen van de Arbowet. Hierin staan eisen voor de afmetingen en de persoonlijke instelbaarheid van het meubilair en de kantoorruimte. De eisen zijn gericht op de gezondheid, op het welzijn van de mens. Gezonde mensen presteren meer en beter. Daarom is een ergonomische werkplek ook voor de zzp'er goed voor de productiviteit.
Zowel de bureaustoel, als het bureau en de kasten hebben invloed op die productiviteit. Net als de andere aspecten van de inrichting overigens. Een investering in kantoormeubilair zal ook voor de zzp'er zijn vruchten afwerpen.

Bron: Officecity
Auteur: redactie ZZPertje