Administratie en belastingen. Voor menig zzp’er niet het favoriete onderwerp. De omzetbelasting gaat over het algemeen nog wel, maar de inkomstenbelasting blijkt voor velen toch een donker ondoordringbaar oerwoud van onlogische regels en onaangename verrassingen. Wij spraken drie zzp’ers die de blauwe enveloppen het liefst linea recta in de prullenbak smijten.

Zelf doen of uitbesteden?

Roelien, zangeres en zangdocent, slaakt meteen een diepe zucht. Met het uitbesteden van haar administratie heeft ze slechte ervaringen. Toen ze in 2004 startte met haar onderneming nam ze vol goede moed een boekhouder in de arm. Niet omdat ze het zelf niet zou kunnen, maar ieder zijn beroep. Zo kon zij zich op haar projecten richten. De boekhouder vroeg een behoorlijk bedrag, maar ze vond het belangrijk om het goed te doen. Totdat bleek dat juist door de boekhouder ze het helemaal niet goed deed. Hij had haar huurwoning opgegeven als bedrijfspand en nog veel meer fouten gemaakt. Zijn hoge uurloon had haar alleen maar problemen opgeleverd. Ze besloot de samenwerking te beëindigen en haar boekhouding voortaan zelf te doen. Ook Sven, meubelmaker, herkent zich maar al te goed in deze praktijken. Hij vertelt 130 euro per uur te moeten betalen, maar geen vragen te durven stellen, omdat ook de antwoorden in rekening worden gebracht. ‘Op die manier wordt je gedwongen om blind te vertrouwen op iemand anders zijn werk.’ Ook hij wil het op een andere manier aanpakken.

Een boekhouder als vraagbaak en controleur

Tessa, grafisch vormgever, wil alles zelf doen, maar heeft inmiddels wel een boekhouder als waakhond. Vroeger maakte ze nog wel eens fouten, maar nu gaat niets gaat naar de Belastingdienst zonder dat haar interpretatie van de administratieve werkelijkheid is beoordeeld door haar boekhouder. ‘Ik kom heel ver, maar hoe moet ik bijvoorbeeld weten dat je verlegde btw niet mag meerekenen voor de kleineondernemersregeling?’ Haar boekhouder zet iedere keer de puntjes op de i, waardoor Tessa nu met meer vertrouwen de blauwe enveloppen tegemoet ziet.

Voorgaande belastingjaren als lijken in de kast

Roelien denkt inmiddels ook alles goed te snappen en goed in staat te zijn haar belastingaangifte zelf te doen. Toch zou ze die blauwe enveloppen liever ritueel verbranden. ‘Het is allemaal zo onlogisch en ontransparant. Ik ben iedere keer bang dat ik het toch per ongeluk fout heb gedaan, of dat iets uit het verleden me alsnog komt achtervolgen’. Ook Sven zegt dat het maar moeilijk is om voort te bouwen op een administratie die je niet begrijpt of waarin fouten zijn gemaakt. Hoofdkraan.nl-lid Dirk Ringers van DFR Control uit Borger raadt zzp’ers aan om altijd de eventuele puinhopen uit vorige kwartalen of jaren op te (laten) ruimen. ‘Het kan even een hoop werk zijn, maar daarna wordt alles een stuk overzichtelijker en veel gemakkelijker’.

 

De namen Roelien, Sven en Tessa zijn gefingeerd.