Sorry, u werkt met Internet Explorer 7 of ouder. Hoofdkraan.nl ondersteunt dit niet. Download gratis de nieuwste versie van Internet Explorer.
Patricia

Patricia Kuiper

Gepassioneerd en creatief tekstschrijver en auteur

|
Locatie: Amsterdam
|
Actief sinds: 27-03-2017
|
Uurtarief: € 35
|
Profiel bekeken: 219 keer
|
KvK-nummer: 34351441 informatie
|

Contactgegevens:

Telefoon / mobiel

Toon telefoonnummer

Profiel


Verhalen, ideeën, ervaringen en gebeurtenissen in taal vormgeven is mij op het lijf geschreven. Mijn kracht is om uit verhalen van mensen en ander (bron)materiaal thema’s naar boven te halen om vervolgens in de tekst een structuur aan te brengen die de inhoud het best laat schitteren. Ik speel met taal, maak losse eindjes tot een geheel en overbrug gedachtesprongen. In een tekst zoek ik naar een meeslepend ritme en kies woorden die de juiste associaties en gevoelswaarden weergeven. Dit geldt voor creatief proza, zakelijke teksten en theaterteksten.

Zoek je iemand die je levensverhaal wil optekenen? Wil je begeleiding bij het schrijven van een manuscript of iemand die aan je tekst schaaft op een manier dat het wel helemaal jouw verhaal blijft? Ik kan je daarbij helpen.

Vanuit mijn achtergrond als neerlandica/theaterwetenschapper schrijf ik zelf jeugdtheater, kinderboeken en community teksten. Binnen de culturele sector schrijf ik beleidsteksten, jaarverslagen en programmateksten. Bij het community theatre heb ik veel ervaring opgedaan met het optekenen van levensverhalen. Luisteren, een veilige bedding bieden en zorgvuldig omgaan met het materiaal zijn daarbij mijn instrumenten. In het verlengde van levensverhalen ligt het schrijven over erfgoed in het alledaagse klein en in het historische groot.

Mijn persoonlijke eigenschappen zijn empathie, flexibiliteit en constructief meedenken. Ik neem mijn werkzaamheden uiterst serieus en verdiep me in wat de opdrachtgever met de tekst voor ogen heeft. Samen sparren is van essentieel belang. Elkaar aanvoelen is het halve werk!
Opleidingen: Gymnasium alfa, Kandidaats Nederlandse Taal- en letterkunde (UvA), Doctoraal Theaterwetenschap (UvA), cursussen en masterclasses onder andere bij ’t Colofon en Script+.

Een referentie buiten Hoofdkraan is onder andere Joke Linders (biograaf, recensent, docent, vertaler en consulent kinder- en jeugdliteratuur als referentie.

* Hulp bij levensverhalen
* Zeer ervaren in (kinder)boeken
* Schrijver over erfgoed
* Zeer ervaren in theaterteksten
* Redigeren manuscripten
* Bruiloft/uitvaartspeeches

Portfolio

net-het-oog-op-zorgen_b.jpg

community

Uit: MET HET OOG OP ZORGEN
Ik vertel je een verhaal: Je loopt op straat, er zit een gat in het trottoir, je valt erin. Met moeite klim je eruit.De volgende dag gebeurt het je weer. De dag daarna ben je niet meer verbaasd dat je valt. Je raakt eraan gewend dat je iedere dag in dat gat valt. Maar er komt een dag dat je een andere weg neemt. Misschien kun je demonen demonteren.

Teksten: WATERKANT, STROOMSTORING, IK-FACTOR, WAT IS WIJSHEID, MAG HET EEN ONSJE MEER ZIJN? TEENSPEAK, MET HET OOG OP ZORGEN, VERSCHIL MOET ER WEZEN.

toneelteksten

Uit: HOL LAND:
Als mijn moeder hier was
Als mijn bron hier was
Als de wind niet alle geuren weg blies
Als mijn ezel hier was
Als de grond niet drassig was
Als ik niet bang was voor géén bericht
Als het papier niet stroef was
Als mijn pen niet te krassig was
Als mijn hart niet huiverig was
Als de bloemen hier eens wisten,
Als wegen samenkwamen en niet kruisten
Als wolken spreken konden
Dan was ik hier gelukkig.
Dan sleepte ik stenen
Dan dansten mijn tenen
Dan hief ik mijn hoofd
Dan riep ik Geluk!

Teksten: EN NIEMAND WEET DAT IK BESTA, KREKEL EN MIERDE OCEAANVLUCHT VAN KAPITEIN LINDBERGH HOL LAND geïnspireerd door een DE KONING EN DE PRESIDENT,MIJN TE GEKKE OMA, LUITA EN GROENMAN, LANGE MOUWEN.
website-kuiper-Marie-Li-groot-omslag22-230x300.jpg

boeken

Uit MARIE-LI:
De hele nacht lag ze te piekeren. ‘Ik kan het niet, het leven,’ dacht ze. ‘Ik had Oma, Oma’s huis, de rivier. Dat kon ik, maar van dit hele gedoe kan ik helemaal niks. Ik weet niet eens wie ik ben. Waarom ben ik geboren?’ Het was een vraag die ze bij Oma niet had gehad. Ze voelde zich als een foto zonder album.

Teksten: MEIS EN MANNEKE EN DE STASTOEL (Leopold). MARIE-LI (Leopold). HET PAARD IN DE SNEEUW (Zwijsen). DE VONDST IN HET ZAND (Zwijsen). LYN EN HET SLAAPFEESTJE (Zwijsen). DE REPTIELENROOF (Zwijsen). DE IJSTOCHT (Zwijsen). RUZIE OM DE HOOFDROL (Zwijsen). RAF EN DE ZWERFHOND (Zwijsen).
20160918_133953.jpg

erfgoed

Uit: ZONDER OUD GEEN NIEUW
Ik zie dat ze gedateerd zijn, de polderjongens. En niet zo’n beetje. Klunend door de tijd zie ik ze doodvallen door uitputting, tyfus, cholera. Voor niet meer dan hun vijfenzeventig dagcenten. Centen die ze dezelfde dag nog spenderen aan jenever in de kroeg. De wolf had gelijk, geen heen zonder weer. Geen nieuw zonder oud. Geen leven zonder dood.Ik loop het nieuwe land in. De weg is recht, verdwalen kan hier niet. Op het jaagpad van de tijd trekken vrouwen en kinderen schuiten door de Ringvaart. Ik zie mensen die, net als ik, van de tijd achter hen niet veel keus kregen.

Teksten: STORMKRACHT, ER BRANDT LICHT IN HET POMPHUISJE, FLY ME HOME, ZONDER OUD GEEN NIEUW.
website-folder-als-je-vader-een-held-is-03-32.jpg

toneelbewerkingen

Uit ALS JE VADER EEN HELD IS:
ODYSSEUS: In ons hart zit altijd een brullende leeuw, klaar om te doden. Meestal stoppen we hem diep weg, maar wanneeronze woede eenmaal wakker is geworden en we met onze hand naar een wapen reiken, springt hij opeens tevoorschijn. In razende woede doen we wat we ons later niet meer voor kunnen stellen.
TELEMACHOS: Ik wist niet dat ik ook zo'n leeuw in mijn hart had. Ben je een held als je een leeuw in je hart hebt?
ODYSSEUS: Nee. Je bent een held als je die leeuw kunt temmen.

Teksten: SUSTER BERTKEN, ACHTER DE BERGEN LIGT DE ZEE, NIJNTJE GAAT LOGEREN, ALS JE VADER EEN HELD IS, LEEUWENHART!, HUCKLEBERRY WIM, BROERS OVERBOORD!, HAMLET HAMLET, WATERDUNEN, WATERDUNEN.

Referenties

Datum:
21-09-2017
Van:
marcel frazer
Waardering:
referentiesterren
Kwaliteit:
referentiesterren
Deadline:
referentiesterren
Communicatie:
referentiesterren
Flexibiliteit:
referentiesterren
speech was precies zoals we bedoeld hadden en heeft positieve indruk achter gelaten bij de gasten.

Uitgevoerde opdrachten

Speech met Veel Humor voor Bruiloft
Beste freelancers,    Ik zoek voor de bruiloft van de beste vriendin van mijn man een speech schrijver. na kernwoorden zou hij graag een korte speech willen houden met veel humor.    graag zie ik een offerte van de totalen kosten tegemoet.
Amsterdam 14-08-2017

Vraag Patricia direct om een offerte

Ontvang snel een vrijblijvende offerte

Vul hieronder uw contactgegevens in.

Geheel gratis!
Snel een gemotiveerde freelancer.
Door op "Plaats de aanvraag" te klikken gaat u akkoord met de algemene voorwaarden