Niet alleen de overheid en grote bedrijven moeten zich zorgen maken om online veiligheid, ook freelancers zijn niet gevrijwaard van risico’s. Dat weet je natuurlijk wel, maar denk je er over na als je weer een factuur opslaat in Dropbox of wanneer je samen met een cliënt werkt aan een Google-document? Wij zetten de risico’s en de maatregelen voor je op een rij.

Installeer goede antivirus software

Het wordt je steeds gemakkelijker gemaakt om je computer goed te beschermen tegen virussen. Microsoft levert bij Windows 10 standaard het antivirusprogramma Windows Defender. Het enige wat je hoeft te doen is controleren of hij aan staat, maar dat moet je dus wel even doen.

Een Mac is minder vatbaar voor virussen, malware en overige kwaadaardige software, maar als je applicaties installeert die niet zijn gedownload in de App Store, dan loop je evengoed risico. In diezelfde App Store tref je een hoop antivirusprogramma’s. Zorg dat je goed de recensies leest, voordat je een keuze maakt, want niet alle software is even betrouwbaar gebleken.

Houd je besturingssysteem, webbrowser en software up-to-date

Moet jouw computer ook uitgerekend veertig minuten software updaten als je een belangrijke deadline hebt? Tja, zo lijkt de wereld vaak te werken, maar laat dat geen reden zijn om updates te lang uit te stellen. Verouderde software, web browsers en besturingssystemen zijn uitermate kwetsbaar voor hacks. En dat is niet gek natuurlijk. Als het oude systeem nog optimaal had gewerkt, was er geen reden voor een update geweest.

Kijk uit met vreemde pop-ups, e-mails of usb-sticks

Pop-ups en ongewenste reclame op internet zijn behoorlijk irritant. Naast de normale reclame op internet bestaat er echter ook ongewenste software en adware, die zich nestelt in je browser en vervelende reclame-banners en pop-ups veroorzaakt. Je hebt ook adware die bijvoorbeeld woorden op een normale webpagina groen of blauw onderstreept, met allerlei links naar storende reclame.

Daarnaast moet je oppassen voor ransomware in de vorm van een pop-up of e-mail. Je krijgt bijvoorbeeld een e-mail dat je iets hebt gewonnen en voordat je het doorhebt ben je het slachtoffer van kwade bedoelingen. Ook met zogenoemde phishing mail kun je je eenvoudig vergissen. Check bij dat mailtje van je bank altijd even of het e-mailadres klopt. De Rabobank gebruikt waarschijnlijk niet rabo419@hotmail.com om met zijn klanten te communiceren.

Als je buitensporig veel pop-ups krijgt, dan is het verstandig om te controleren of er onbedoeld onbekende applicaties op je computer geïnstalleerd staan. Zo ja, verwijder die dan meteen. Ook kun je een adblocker installeren.

Risico op besmetting loop je overigens niet alleen door verbonden te zijn met het internet. Ook een simpele usb-stick kan de bron zijn van behoorlijke ellende. Open daarom nooit zomaar een onbekende usb-stick op je computer.

Wees niet laks met wachtwoorden en extra geboden beveiliging

Veel websites, cloud oplossingen en programma’s bieden extra beveiligingsopties. Naast je vertrouwde wachtwoord, kun je gebruik maken van two-step verification of two-factor authentication. Two-step verification is bijvoorbeeld een wachtwoord + een code die per SMS wordt verstuurd. Two-factor authentication houdt in dat je toegang verkrijgt met een combinatie van iets dat je weet (zoals een wachtwoord), iets dat je hebt (zoals een mobiele telefoon) of iets dat je bent (zoals een vingerafdruk). Wees niet gemakzuchtig, als deze mogelijkheid geboden wordt en maak er altijd gebruik van.

Leer hoe je minder risico loopt

Investeer eens in de zoveel tijd wat tijd in het updaten van je kennis over online veiligheid. Het kost vaak niet meer dan een uurtje om bij te leren over mogelijke gevaren en extra beschikbare veiligheidsmaatregelen, terwijl je als onoplettend slachtoffer binnen een seconde alles kwijt kunt zijn.