De laadtijd van websites wordt steeds belangrijker. Een website die snel laadt, levert meer pageviews op, houdt bezoekers langer vast en wordt hoger gepositioneerd in zoekmachines. Google vindt het steeds belangrijker dat websites snel laden.

Caching van je Wordpress website

Je kunt de website voor een deel optimaliseren door een caching plugin te installeren. Een caching plugin maakt een kopie van de pagina’s, zodat de server de pagina’s niet hoeft te berekenen. Dit scheelt servercapaciteit en websites laden soms tientallen keren zo snel. Een gemakkelijke Wordpress caching plugin is WP Rocket. De plugin kost ongeveer € 35,00. Een klein bedrag voor een grote verbetering van je website.

Bezuinig niet op je webhosting

Ook de snelheid van de server is belangrijk. Veel providers hebben goedkope webhosting pakketten en installeren een groot aantal websites op een server. Bezuinig niet op webhosting kosten. Voor € 5,00 of meer per maand heb je vaak al een redelijk snelle server.

Afbeeldingen van je website optimaliseren

Wordpress websites kun je vaak  zelf onderhouden. Wordpress is een gebruiksvriendelijk content management systeem, maar vaak worden afbeeldingen verkeerd opgeslagen en zijn daardoor te groot. De optimalisatie van afbeeldingen heeft een grote invloed op de pagespeed. Als je afbeeldingen te groot zijn, is de laadtijd van je website langer en je Pagespeed lager. Je kunt ook de afbeeldingen optimaliseren met een plugin zoals WP Smush. Deze plugin verkleint je afbeeldingen en is gratis.

Plugins

Vaak vertragen Wordpress plugins je website. Hoe meer plugins je installeert, hoe trager je website kan worden en soms wordt een website trager door de combinatie van plugins. Installeer niet zomaar een plugin als de plugin niet nodig is.

De laadtijd van je website wordt steeds belangrijker voor de positie van je website in zoekmachines. Optimaliseer niet alleen de homepagina. Ook de andere pagina’s kunnen door zoekmachines geïndexeerd zijn en moeten geoptimaliseerd worden.

Wil je weten wat de laadtijd van je website is? Vul de URL van je website bij Google in. Bij Google Pagespeed wordt de score voor mobiel en desktop weergegeven. Heb je een score van 80 of hoger? Dan heb je een snelle website en wordt je website waarschijnlijk hoger geïndexeerd door zoekmachines. Heb je een lage snelheid? Lees dan waarom je een lage score hebt en op welke manier je de laadtijd kunt optimaliseren.