Wij spreken dagelijks veel freelancers en opdrachtgevers en krijgen regelmatig tips waar iedereen op ons platform iets aan heeft. Omdat wij deze tips graag willen delen zijn wij begonnen om interviews te doen waar onze opdrachtgevers en freelancers aan het woord komen. Eelke Broersma van Inventief IT is op ons platform actief als opdrachtgever en als freelancer, hij bijt het spits af. Lees hier de aanpak en de tips van Eelke als opdrachtgever en als freelancer.
 

Hoofdkraan.nl: Hoe ben je bij ons terechtgekomen?

Eelke: De zoektocht begon, zoals vaak, bij Google. Hierbij wordt Hoofdkraan.nl bij de Top 15 van marktplaatsen voor freelancers genoemd.

Hoofdkraan.nl: Kun je ons wat meer vertellen over je bedrijf?

Eelke: Inventief IT ontwikkelt maatwerk-websites en applicaties waarmee wij ons richten op het MKB tot aan organisaties als Staatsbosbeheer. We richten ons op premium software ontwikkeling, zijn innovatief en gewend om mee te denken in complexe processen.

Hoofdkraan.nl: Waar zochten jullie een freelancer voor?

​Eelke: Wij zijn geregeld op zoek naar freelancers. Maar als ik er dan toch een moet noemen; laatst hadden wij een vraag naar ontwikkelaars voor webapplicaties, het ging specifiek om een samenstel-applicatie die wij voor onze opdrachtgever moesten realiseren.

Hoofdkraan.nl: Kun je wat meer vertellen over de samenstel-applicatie?

​Eelke: We hebben hierover enigszins een geheimhoudingsplicht met de klant afgesproken, maar in het kort komt het op het volgende neer: De klant stelde eerder lesprogramma's handmatig samen, hierbij werden verschillende pdf's handmatig door de grafisch vormgever van de klant samengevoegd. Een tijdrovende klus. Wij hebben een webapplicatie ontwikkeld waarin de klant de relevante lesblokken kan selecteren, kan herpositioneren en er automatisch een coverpagina (met informatie over die betreffende school) en inhoudsopgaven gegenereerd wordt. Het principe wordt verder ondersteund door een set van voorwaarden die opgesteld kan worden. Bijvoorbeeld: dit lesblok hoort achter dat blok, of wanneer het document dit blok bevat, dan hoort dat blok ook opgenomen te worden. Zo worden fout voorkomen en wordt het overgrote deel van het denkwerk door de webapplicatie overgenomen.

Hoofdkraan.nl: En heb je een geschikte freelancer gevonden voor dit project?

​Eelke: Op onze opdracht “Ontwikkelaars van Webapplicaties Gezocht" hebben vier freelancers gereageerd en feitelijk zijn we met alle vier de ontwikkelaars in gesprek gegaan om uit te diepen wat hun specialiteiten zijn. Eén daarvan is ongeveer 1 week na dato al met de opdracht bezig. Maar de overige 3 kandidaten waren ook goed en die willen we binnenkort ook een testproject toespelen, aangezien we meerdere projecten hebben. We hebben dus eigenlijk een ‘match’ met 4 kandidaten.

Hoofdkraan.nl: Hoe verliep het selectieproces?

​Eelke: Een belangrijke eis voor ons was bij deze opdracht ervaring, daar voldeden alle vier de kandidaten gelukkig aan. De communicatie verliep in eerste instantie via jullie platform, maar al snel hebben we telefoongesprekken gevoerd met alle kandidaten om een goed beeld te krijgen. We hebben daarna alle kandidaten gevraagd om een test te doen om ons beeld compleet te maken.

Hoofdkraan.nl: Waren er specifieke eisen waar de freelancers aan moesten voldoen?

​Eelke: Per project inventariseren wij van te voren welke specifieke expertises nodig zijn om tot het ideale team te komen van zowel interne als externe mensen. Hiermee zorgen wij voor het hoogste oplever niveau. In dit geval wisten we dus ook goed dat het een freelancer moest worden met specifieke ervaring. Daarnaast hadden we een richtlijn voor het gewenste uurtarief.
Dit hebben we beide duidelijk in de opdrachtomschrijving naar voren laten komen zodat we zeker wisten dat de juiste kandidaten zouden reageren. Kandidaten die hier niet aan voldoen konden we dan ook direct afwijzen.

Hoofdkraan.nl: Wie mag dit project uiteindelijk gaan uitvoeren?

​Eelke:  Jos is kort na de oproep begonnen met de opdracht. Hij werkt vanuit huis en onze communicatie verloopt veelal via Skype wat de samenwerking makkelijk en flexibel maakt.

Hoofdkraan.nl: Hoe heb je het gebruik van ons platform ervaren?

​Eelke: Hoofdkraan.nl is heel gebruiksvriendelijk. Zonder uitleg blijkt intuïtief al wat waar gevonden moet worden. Referenties zijn in dit geval niet geschreven, aangezien wij meerdere kandidaten hebben gekozen, en je kan maar met 1 kandidaat een match maken. Persoonlijk zou ik afwijzingen makkelijker maken door ‘standaardredenen kiezen’ mogelijk te maken.

Hoofdkraan.nl: Hoe maken jullie gebruik als freelancer (opdrachtnemer) van Hoofdkraan.nl?

​Eelke; Wij gebruiken Hoofdkraan.nl bijna dagelijks om te zoeken naar geschikte projecten en halen hier geregeld projecten via binnen. Mijn collega Sander Dales is ingeschreven maar we houden eigenlijk allemaal de site scherp in de gaten.

Hoofdkraan.nl: Kan je een voorbeeld geven van zo’n geschikt project?

​Eelke; Wij hebben onder meer het project ‘Presentatie Bezoekerscentrum Android’ via jullie binnengehaald. In eerste instantie werden we afgewezen, maar later is de opdracht alsnog binnengehaald en hebben we er een leuk contact aan overgehouden.

Hoofdkraan.nl: Heb je nog tips voor opdrachtgevers of freelancers?

​Eelke: Jazeker voor de opdrachtgevers heb ik zeker nog een mooie tip; zorg dat de opdracht zo concreet mogelijk omschreven wordt. Meer nog dat een lijst met gewenste functionaliteiten, vinden wij het altijd belangrijk de achterliggende aanleiding te leren kennen. Dus neem in de omschrijving mee waarom men iets wil en welk doel het moet dienen.

Heeft u ook een verhaal en/of tips voor onze freelancers en opdrachtgevers, laat het ons dan weten en neem contact op via info@hoofdkraan.nl o.v.v. Interview met Hoofdkraan.nl.