December. Het einde van het jaar. Kalkoen, cadeaus, glühwein, oliebollen, champagne en er was nog iets belangrijks voor freelancers toch? Dat klopt: het einde van het boekjaar, dus kijk even goed of het misschien verstandig is om nog een extra factuur te sturen of toch die nieuwe computer dit jaar aan te schaffen.

Nog investeren in 2017?

Heb jij dit jaar grote investeringen gedaan? Een nieuwe laptop, een telefoon, een printer, gereedschap, apparaten of een gloednieuwe werkplek? Tel dan even snel deze investeringen bij elkaar op om te verifiëren of je boven een bedrag van 2300 euro uit komt. Als dat zo is, heb je recht op aftrek van 28% voor investeringen tot een totaalbedrag van €56.192 (boven dat bedrag gelden andere regels). Houd er rekening mee dat je niet iedere externe harde schijf en elke bureaustoel mee kan tellen. Per middel geldt een minimuminvestering van €450,-. Ook telt een auto in de meeste gevallen niet mee en mag je middelen die je overhevelt uit je privévermogen niet meerekenen.

Nog wat facturen versturen? Of wachten tot 2018

Heb je nog niet veel omzet gedraaid dit jaar of relatief veel kosten gemaakt? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Er zijn grofweg twee scenario’s mogelijk.

  1. Na aftrek van voorbelasting blijk je over het gehele jaar €1345 BTW of minder te hoeven betalen. In dit geval hoef je helemaal geen BTW te betalen. Je kan dit simpelweg opgeven bij je digitale aangifte.

  2. Na aftrek van voorbelasting blijk je over het gehele jaar tussen de €1346 en €1883,- BTW te moeten betalen. In dit geval krijg je korting op je verschuldigde BTW. Het kortingsbedrag is de uitkomst van deze som:
    2,5 x (1883 - [jouw berekende BTW-bedrag]

Mocht je nog facturen moeten versturen in december, dan is het de moeite waard om even te checken of je daarmee niet net de grens voor de kleineondernemersregeling overschrijdt. Soms kan het verstandig zijn die factuur pas in januari de deur uit te doen.

Check je privé betalingen

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je kantoorbenodigdheden nodig hebt en je je zakelijke pas niet bij je hebt? Of dat je per ongeluk je zakenlunch met je privé pas betaalt. Ben jij zo secuur dat je die transacties meteen herstelt en in je zakelijke boekhouding opneemt? In de meeste gevallen loont het flink om die privé betalingen nog even langs te lopen en voor het einde van het boekjaar naar je zakelijke rekening te boeken, als je dat nog niet gedaan hebt.