Eindelijk! Je bent voor jezelf begonnen. De verantwoordelijkheid ligt nu in jouw handen. Je werkt niet meer voor een baas dus moet je nu alles zelf gaan regelen. Je hebt je administratie uitbesteed en je hebt ook een mannetje voor wanneer je computer crasht. Maar nu moet je ook nog gaan netwerken. Een goed netwerk is onmisbaar als zelfstandig ondernemer.

Maar netwerken ligt niet iedereen even goed. Je voelt je niet altijd even lekker en om een positieve indruk te maken moet je wel goed in je vel zitten. Met een chagrijnige kop op iemand afstappen en dan zeggen: “Hey, maak jij eens gebruik van mijn diensten” is alleen handig wanneer je in de criminele sector werkt. Waarschijnlijk zoek je toch een andere aanpak. Eigenlijk is het net een beetje als naar de sportschool gaan. Je hebt soms helemaal geen zin om te gaan, maar wanneer je dan toch bent geweest voel je de voldoening aan het einde van de avond.

Motivatie

Dan heb je ook nog die mensen die het geweldig vinden om de hele dag door te kletsen. Je komt ze vast wel tegen op een borrel. Succesvol netwerken zit hem vooral in hun positieve instelling. Alles is in principe mogelijk en daar ga je nu naar op zoek: mogelijk waardevolle connecties. Je weet nooit waar een leuke opdracht zit of wie je gaat verbinden met de perfecte klant.
 
Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde instelling en is het ook niet voor iedereen altijd even makkelijk om sociaal contact te leggen. Voor sommige mensen werkt het om een doel te stellen, voor andere mensen werkt het om juist weer spontaan op iemand af te stappen. Waar het om gaat is dat je goodwill kweekt. De perfecte klant is meestal niet te vinden op de netwerkborrel zelf, maar een van die ondernemers op een van die netwerkborrels weet wel die perfecte klant te vinden. Dan ben je toch blij dat je even een leuk gesprekje met zo iemand hebt gehad.

4 tips om leuk te netwerken

  1. Na een paar jaartjes netwerken vind ik het wel leuk om een paar tips te geven. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om een goede strategie uit te zetten als het gaat om welke borrels je bezoekt. Ga niet altijd naar dezelfde borrel, maar ga ook niet altijd naar een andere. Het is verstandig om een vaste kring op te bouwen en steeds te blijven ‘scouten’ naar nieuwe mensen op andere borrels.

  2. Dit kan het natuurlijk ook leuker maken om te netwerken. Er komt geen sleur in, en als het leuker is straal je dat ook uit. En dat is weer heel belangrijk tijdens het netwerken: een positieve uitstraling. Sterker nog, als je je echt niet goed voelt, moet je gewoon niet gaan. Netwerken kan altijd nog.

  3. Een netwerkborrel heet niet voor niets zo. Neem een borrel om eventuele remmingen of zenuwen weg te nemen, zeker als je een presentatie moet houden. En dat is tevens nog een tip: een presentatie houden. Met een presentatie heb je de kans om eens goed in de schijnwerpers te staan met je bedrijfje. Mocht je je nog alsnog verspreken, maak er dan gewoon een grapje van. De helft van de ondernemers in de zaal zijn je vast al voorgegaan met een flatertje.

  4. Ik heb nog meer leuke tips voor je maar ik wil afsluiten met nog een laatste tip: Bel een maatje op om samen mee te gaan netwerken. Samen sta je sterker en kun je veel meer bereiken.

​Wil je nog meer leuke tips weten? Neem dan gewoon even contact met me op en dan gaan we samen even netwerken!