Voor veel zzp'ers is het niet meer verplicht op kantoor bij de klant te werken. Zij werken vanuit huis, een café of flexplek in de buurt of huren een kantoorruimte. Contact met klanten gaat veel via mail of telefoon. Als het toch niet uit maakt waar je werkt, dan zou je toch ook een 'digital nomad' kunnen worden en enkele maanden naar het buitenland kunnen gaan?! Hoofdkraan.nl zette enkele tips op een rijtje.
 

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die via de digitale technologie ervoor zorgt dat hij/zij zijn werk kan doen buiten kantoor. Een nomad is uiteraard een nomade, een zwerver, een trekker. Je kan er dus voor kiezen dit gewoon vanuit huis te doen, maar als je toch al locatie onafhankelijk bent kun je ook de wereld over trekken! Met alle technologie van tegenwoordig is er geen reden meer om het te laten. Voor bijna elk probleem is er wel een app of website die je probleem oplost.

Waarom zou je een digital nomad worden?

We raken allemaal wel eens in een sleur, zijn soms dringend toe aan vakantie of zijn de regen en kou zat. Door een tijdje in het buitenland te gaan werken heb je terwijl je gewoon werkt toch een andere omgeving, je ontmoet nieuwe mensen, het weekend, de avonden en je lunchpauze worden een stuk boeiender nu er een heel nieuw land te ontdekken valt en het lijkt ook echt alsof je op vakantie bent!
 

Wat heb je nodig?

Zou het echt kunnen om in het buitenland te gaan werken? Wat heb je nodig?

  • Weinig vaste lasten voor je bedrijf. Heb jij een jaarcontract voor een duur kantoor of kun je alles zo achter je laten?

  • Werk waarvoor je alleen een computer en internetverbinding nodig hebt. Webdesigners, tekstschrijvers zitten dus goed, maar als coach of dienst met support aan huis wordt het een stuk lastiger. Maar ook dan heb je soms een week of twee weken nodig om 'aan je bedrijf te werken', een plan te schrijven wat je gaat doen en waar je wilt dat de toekomst je brengt. Dit kan op een hutje op de hei, maar ook op het strand in de Costa Brava of zelfs Thailand.

  • Een goede internetverbinding, zorg dus dat je naar een plek gaat waar hotels en cafés goede wifi hebben. Koop daarnaast een lokale simkaart en ontdek hoe je je telefoon als hotspot kan gebruiken voor de echte noodgevallen.

  • Contact met klanten in hun tijdzone. Heb je een wekelijkse vergadering waar je bij echt moet zijn? Hou dan rekening met de tijdzones. Vergaderingen om 3 uur 's nachts zijn niet zo goed voor je productiviteit.

  • Klanten die het begrijpen en niet de opdracht stopzetten. Zorg dus dat je dezelfde diensten kunt bieden als thuis en er geen reden is om de opdracht stop te zetten.

  • Discipline. Weet je zeker dat jij achter je laptop gaat zitten terwijl je nieuwe vrienden gaan kayakken op zee, 's middags een cocktail nemen en 's avonds de stad in gaan? Om in zo'n vakantie omgeving ook echt te gaan werken heb je echt discipline nodig en een goed werkschema. Welk moment ben je te verleid om iets anders te gaan doen? Wil je liever 's middags een duik in zee nemen of 's avonds mee de kroeg in? Hou daar rekening mee in je werkschema.

  • Veiligheid – als je veel in een hostel/hotel of koffiebars gaat zitten op open wifi moet je wel je bestanden veilig kunnen stellen. Gebruik daarvoor een beveiligde VPN verbinding.
    Zorg daarnaast voor een driedubbele backup van je bestanden. Sla alles ook op via een online backup als Dropbox of OneDrive.

Tips:

  • Nog geen idee waar je heen wilt? Via de website Nomadlist.com kun je bekijken hoe duur het leven is in verschillende steden, hoe het gesteld is met de wifi, het weer, de veiligheid en hoeveel andere nomads er al zitten.

  • Hoeveel kun je besteden per maand? Wat doe je met je huidige huis? Hou daar rekening mee bij het kiezen van een locatie. San Francisco klinkt heel leuk, maar het leven is daar een stuk duurder dan bijvoorbeeld Bangkok.

  • Twijfel je of het wel echt kan? Werk dan eens een week alsof je alvast in Bangkok bent. Ga op de tijdstippen werken zoals je daar zou werken (bijv 's ochtends en 's avonds) en los alles op via Skype of e-mail. Bekijk aan het einde van de proefperiode hoe het ging en waar je nog tegen aan liep.
    Zijn er dingen die toch vanaf hier moeten? Peil eens of je ook een vervanger kan sturen, iemand die je vertrouwt en een paar weken iets kleins van je overneemt.

  • Werk de weken voordat je weg gaat alvast een beetje vooruit. Zo geef je jezelf de ruimte om eens een dag of middag vrij te nemen en niet altijd tegen deadlines aan te zitten hikken.

  • Genoeg digital nomads reizen de hele wereld over voor een jaar of langer, maar dat hoeft uiteraard niet. Misschien heb jij gewoon behoefte een een of twee keer per jaar een paar weken een andere omgeving.

En dan ben je er, wat nu?

  • Geen idee waar je moet gaan werken? Neem eens een kijkje op WorkFrom.co waar voor diverse steden de flexplekken en goede werkcafe's staan.

  • Plan vooral leuke dingen in! Je bent wel aan het werk, maar je bent in het buitenland voor een reden. Plan dus ook een excursie in, begin de dag met een duik in zee of eindig 'm met een lange strandwandeling.

  • Hoewel het heel verleidelijk en positief klinkt, kan het af en toe ook vermoeiend zijn. Je moet rekening houden met de tijdzones, klanten verwachten toch dat je klaar staat en soms moet je keihard werken terwijl je liever andere dingen doet. Wees daar op voorbereid.

  • Moet je toch overleggen met een team? Doe een groepSkype of als het ook via chat kan, gebruik dan Slack. Het heeft een groepschat maar iedereen kan ook invullen welke to do's er nog voor hem/haar open staan en wat er die dag gedaan is.

  • Het is niet altijd even makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten. Kijk op meetup.com voor een evenement bij jou in de buurt. Op deze website staan diverse groepen, zoals filmliefhebbers, een boekenclub maar ook mensen die samen willen werken of samen naar een concert gaan.

  • En als laatste tip: geniet ervan, voor je het weet ben je weer thuis aan het werk terwijl het buiten regent!

Hoofdkraan.nl

Kijk voor meer handige tips voor ondernemers, zoals 'Effectief acquisitie doen als zzp'er' of 'wat verandert er voor mij met de modelovereenkomsten' op www.hoofdkraan.nl/blog. Hoofdkraan.nl is hét online platform voor freelancewerk in of buiten Nederland. Plaats geheel gratis en vrijblijvend een opdracht, of schrijf je in als zzp'er!

Auteur: Sanne de Jong