Het lijkt soms wel een gebed zonder einde. Hoe meer content je produceert als hardwerkende freelancer, hoe meer foto’s je nodig hebt. Maar die gratis stockfoto databank wordt er niet mooier of groter op. Freelance fotografe Wil van de Ven bracht ons op het verlossende idee: smartphone fotografie voor freelancers. Met een klein beetje kennis, oefening en aandacht kun je prima zelf geschikte foto’s voor online gebruik maken.

Denk eerst goed na over je concept

Dus voordat je een artikel online gooit even snel de deur uitstappen en een paar kiekjes maken? Wil waarschuwt het niet op die manier aan te pakken. ‘Als je zonder plan fotografeert, is de kans klein dat daar uiteindelijk iets bruikbaars tussen zit.’ Denk goed na over je concept. Wat voor een foto’s passen bij je boodschap? Welke sfeer wil je neerzetten op je website of social media kanaal en hoe ga je dat aanpakken op een manier die het portretrecht en de privacy van je objecten waarborgt? Wanneer je mensen portretteert, ben je natuurlijk verplicht dit netjes te vragen, maar ook als ze louter toevallig in de achtergrond figureren, moet je toestemming vragen als ze hier eventueel nadeel van zouden kunnen ondervinden.

Bestudeer de camerafuncties van je telefoon

Nu je hebt nagedacht over het concept is het ook verstandig om eens goed de camerafuncties op je telefoon te bekijken. ‘De meeste mensen doen niet veel meer dan richten en op het knopje drukken, maar je kan veel meer!’ zegt Wil enthousiast. Op de iPhone kun je bijvoorbeeld het licht instellen door op je scherm te tikken en bij de Samsung kan dit middels een plusje en een minnetje. Ook kun je op de meeste telefoons een raster instellen, zodat je beter grip houdt op de compositie. Daarnaast is het goed om te weten of jouw volumeknop ook een geheim leven als sluiterknop heeft.

Licht, compositie, standpunt

Dan is het tijd om op pad te gaan en de objecten te vinden die binnen jouw concept passen. Wanneer je die zwemmende hond of die dwarrelende blaadjes gespot hebt en je je smartphone uit je broekzak vist, moet je aan drie belangrijke dingen denken.

  1. Zorg dat het licht klopt. Vermijd grote donkere vlakken of lichtvlekken in je foto. Je kunt hiermee spelen door op de juiste knopjes te drukken.

  2. Zorg dat je je object goed in beeld zet. Veel fotografen hanteren de zogenaamde regel van derden. Jij kunt deze regel eenvoudig volgen als je een raster hebt ingesteld op je telefoon. Ieder raster heeft vier lijnen en negen vakjes. Als je je object op één van de vier kruispunten positioneert (en dus niet in het midden van de foto), houd je een dynamische foto. ‘Let ook op dat je object niet het beeld uitkijkt’, voegt Wil als extra tip toe. ‘Je kijkt automatisch mee met de kijkrichting van het object.’

  3. Tot slot is je standpunt als fotograaf essentieel. Als je object het beeld uitkijkt is het dus simpelweg een kwestie van verplaatsen en ook wanneer je te ver weg blijkt te staan is zelf bewegen het antwoord. Inzoomen op een smartphone zorgt voor veel kwaliteitsverlies, dus dat kun je beter niet doen. Zorg ook dat je je object op ooghoogte fotografeert, dus ga bij een hond of een kind door de knieën en klik niet van bovenaf.

Nog een vleugje nabewerking in de app

Hoe mooi foto’s ook zijn, het kan altijd beter. Sterker nog: je kan er meer jouw stempel op drukken. Apps als Snapseed, Pixar en Photoshop Mix helpen je door middel van filters en lichtinstellingen de foto’s naar jouw smaak aan te passen. ‘Als je bijvoorbeeld de Instagram feed van een concept store bekijkt, dan kun je zien dat alle foto’s dezelfde frisse, lichte stijl hebben. Dat heeft allemaal te maken met de nabewerking.’

Eén laatste tip: Pas op voor lantaarnpalen!

De belangrijkste tip bewaart Wil tot het laatst: Vergeet de achtergrond niet! ‘Mensen zijn altijd zo gefocust op het object, dat ze soms helemaal vergeten goed naar de achtergrond te krijgen. Voor je het weet heeft iemand op de foto een lantaarnpaal uit zijn hoofd groeien.’


Wil van de Ven is fotografe en geeft op aanvraag workshops smartphone fotografie aan freelancers.