Wist jij dat Nederland een slechter ondernemersklimaat heeft dan landen als Polen, Maleisië en Georgië? Nederland staat op de 28e plaats op de wereldranglijst voor wat betreft ondernemersklimaat. De ranglijst van 190 landen wordt ieder jaar samengesteld door de Wereldbank op basis van scores op kenmerken als: ‘mogelijkheden om een bedrijf te starten’, ‘rechtsbescherming’ en ‘ondernemersbelastingen’.

Nederland 28e plek ondernemersklimaat

Nederland staat op de 28e plaats als het gaat om het prettigste ondernemersklimaat ter wereld. We zakken daarmee één plaats ten opzichte van de 27e plaats in 2016, terwijl we op alle indicatoren hetzelfde of beter scoren. De Wereldbank stelt ieder jaar een lijst samen op basis van tien onderwerpen:

  1. Mogelijkheden een bedrijf te starten

  2. Omgang met bouwvergunningen

  3. Elektriciteitsvoorzieningen

  4. Registreren van bezit

  5. Kredietverstrekking

  6. Investeerdersbescherming

  7. Belastingen

  8. Internationaal handelsverkeer

  9. Rechtsbescherming

  10. Regelingen voor insolventie

De 10 beste landen voor ondernemers in 2017

Ambitieuze ondernemers kunnen het beste in Nieuw-Zeeland wonen. Het duurt maar een halve dag om een onderneming te starten, je hoeft maar één procedure te doorlopen en je hebt geen kapitaal nodig. Helaas zijn de immigratiewetten in Nieuw-Zeeland weer problematischer. Om aan de voorwaarden van een Long Term Business Visum te voldoen moet jouw bedrijf van belang zijn voor de Nieuw-Zeelandse economie en je moet een basiskapitaal en genoeg geld hebben om jezelf en je familie te kunnen onderhouden.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit:

Infographic Beste landen voor ondernemers 2017
 

Zuid-Korea ook populair onder digital nomads

Zuid-Korea heeft niet alleen een gunstig ondernemersklimaat, maar ook een sterke aantrekkingskracht op digital nomads. Steden als Busan en Daegu in het zuiden van Zuid-Korea scoren hoog op het gebied van veiligheid, nachtleven, gratis wifi en goede werkplekken. Het is tevens mooi meegenomen dat de inwoners relatief goed Engels spreken.

Helemaal onderaan de lijst de bungelt Somalië op plaats nummer 190.

Het volledige Doing Business-rapport vind je hier.
Meer informatie voor locaties voor digital nomads tref je op www.nomadlist.com.