‘s Ochtends rol je vanuit je bed achter je computer, alwaar je afwezig een stapel boterhammen wegspoelt met een kan koffie. Oei, te laat voor een afspraak, dus geen tijd meer voor de lunch. Broodje op het station halen dan maar! Of… Red je die trein überhaupt nog? Voor deze keer toch maar met de auto. Dan trilt je telefoon. Een appje van die vervelende opdrachtgever. Hij heeft dat overzicht uiterlijk morgenochtend van je nodig. Schiet weer dat vrijwilligersproject er vanavond bij in...

Zorg voor een gezonde leefstijl

Leuk hoor, die vrijheid als freelancer, maar je moet wel sterk in je schoenen staan en gemakzucht en verleiding weten te weerstaan. Zorg dat je je leven zo inricht dat het makkelijker wordt om gezonde en bewuste keuzes te maken. Voor jezelf, maar ook voor de wereld om je heen. Maak tijd voor je ontbijt, bewaar een paar zelfbereide snacks en lunches voor noodsituaties in de koelkast en werk niet buiten je vooraf bepaalde werkuren.

Tips

 1. Drink eerlijke koffie
 2. ​Koop je eigen koffie to go-beker


​Zet jouw kracht in om waarde te creëren

We horen het je denken: “Ik zet iedere dag mijn kracht al in om waarde te creëren.” Maar wat betekent waarde voor jou? Is waarde meer dan alleen het geld op je bankrekening? Goedzo! Zo niet, waar wacht je nog op? Ben je vormgever, illustrator, tekstschrijver of social media marketeer? Er is ongetwijfeld een mooi project in jouw buurt te vinden dat jouw skills wel een paar uurtjes in de week kan gebruiken. Of misschien kun je eenvoudig een mooie website in elkaar zetten voor dat vluchtelingenproject of dat toffe recycle-idee van je buurjongens.

Tips

 1. Check de vrijwilligerswebsites in jouw stad of dorp (bijvoorbeeld: VC Utrecht of Vrijwilligerscentrale Amsterdam)
 2. Stel je vaardigheden beschikbaar aan je buurman of -vrouw op Konnektid​


​CO2-neutraal werken: supereenvoudig voor freelancers

De gemiddelde freelancer heeft niet heel veel nodig om te kunnen werken. Geen zware machines, vervoermiddelen of grote bedrijfspanden. Dan hoeft het ook niet zo moeilijk zijn om klimaatneutraal te worden als freelancer! Het is een kwestie van bewuster keuzes maken.

Dus het verrichten van je werk mag niet bijdragen aan klimaatverandering, wat betekent dat je je CO2-uitstoot moet reduceren en de noodzakelijke uitstoot moet compenseren.

Stap 1 | Wat is jouw CO2 voetafdruk?

 1. Calculator voor bedrijven

 2. Calculator voor particulieren

Stap 2 | Minder CO2 uitstoten

 1. Geen auto

 2. Isoleren werkruimte

 3. Zuinigere kantoorapparatuur

Stap 3 | CO2-uitstoot compenseren

 1. Het (laten) planten van bomen

 2. Het steunen van klimaatprojecten in ontwikkelingslanden

Ook marketingtechnisch wordt het maatschappelijk verantwoord en klimaatbewust ondernemen steeds belangrijker. Een groeiend aantal zzp’ers en freelancers wil alleen nog maar samenwerken met gelijkgestemden op dit thema. Maar laten we eerlijk zijn: niet zo moeilijk toch?