Moet ik nou werkelijk voor die drie facturen per maand een boekhouder inschakelen? Toen ik startte met freelancen, heb ik maandenlang mijn administratie vakkundig genegeerd. Tuurlijk, ik gebruikte gratis boekhoudpakket Moneybird voor mijn facturen en die paar bedrijfsaankopen per jaar had ik ook wel op mijn netvlies. Ik maakte me geen zorgen, totdat ik afgelopen jaar een middag ging zitten voor mijn aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst blijkt toch een hele andere andere definitie van “makkelijk” te hebben. Plotseling werd het idee van een boekhouder als bewaker van mijn wereld zonder onnodig complexe taferelen erg aantrekkelijk. Maar waar vind je zo iemand?

Plotseling werd het idee van een boekhouder als bewaker van mijn wereld zonder onnodig complexe taferelen erg aantrekkelijk.

Ik besloot de standaard oproep te plaatsen op Facebook in de groep ZZP’er durf te vragen. "Wie weet een goede betrouwbare, betaalbare, ongecompliceerde boekhouder in de regio Utrecht die licht in mijn administratieve duisternis kan schijnen?" Ik was op zoek naar aanbevelingen van klanten van boekhouders, maar uiteraard ontving ik ook veel aanbiedingen van startende, falende en anderszins geïnteresseerde boekhouders. Noem me cynisch, maar ik vertrouw geen enkele professional die binnen dertig seconden op een Facebook-oproep reageert. Waarom ben jij niet aan het werk? Mensen die zichzelf zo snel aanbieden zijn wat mij betreft bij voorbaat kansloos.

Mensen die zichzelf zo snel aanbieden zijn wat mij betreft bij voorbaat kansloos.

Tot ik een bericht van Henk in mijn berichtenbox trof. Henk wilde mij kosteloos helpen met mijn administratie. Dat scheelde mij geld en hij zou daar zelf ook baat bij hebben. Zowel mijn aandacht als mijn achterdocht was getrokken. Hij woonde niet eens in Utrecht. Maar zijn verhaal was logisch. Hij was na jarenlang bij een grote bank gewerkt te hebben wegbezuinigd en nu bezig met een opleiding tot belastingconsulent. Begin 2018 zou hij klaar zijn met die opleiding, maar hij wilde graag nu al praktijkervaring en een netwerk opbouwen.

Ik besloot met Henk af te spreken op mijn favoriete plek en safe haven voor twijfelachtige afspraken: Het Gegeven Paard in Utrecht. Vlakbij station en parkeergarage, dus perfect voor samenwerkingspartners uit heel Nederland. Voor Henk ook ideaal, want zo kon hij aansluitend op de tram stappen naar zijn moeder in Nieuwegein. Na een kennismaking van een uur en een milde beschouwing van mijn administratieve uitdagingen, kwam Henk tot de conclusie dat mijn boekhouding een puinhoop moest zijn, maar dat hij me graag wilde helpen.

Inmiddels is Henk Google voorbijgestreefd als bron van antwoorden op vervelende vragen.

Henk was hired! Waarom niet? Wat was het risico? Mijn administratie zou er sowieso op vooruitgaan en ik kon altijd later alsnog iemand betalen om me te helpen. Inmiddels is Henk Google voorbijgestreefd als bron van antwoorden op vervelende vragen, heeft hij allerlei winstscenario's voor me berekend en durf ik voor iedere belastinginspecteur de deur open te doen. Een ervaren boekhouder heeft ongetwijfeld meer ervaring en parate kennis, maar ik betwijfel of de ervaren boekhouder het enthousiasme en de leergierigheid van Henk heeft. Dus mijn tip: twijfel je over een boekhouder? Vind een boekhouder in opleiding!