Of je nu klaar bent met je studie of je baan opzegt, je wilt fulltime gaan freelancen. Je hebt dan de mogelijkheid om al je energie te steken in het opbouwen van je bedrijf. Toch heb je geen financiële zekerheid en dat kan een hoop stress opleveren. Om te beslissen of je er al aan toe bent om fulltime te freelancen, geven we je alle voor- en nadelen.

 

Alle focus op je bedrijf

Als je je volledig werpt op een fulltime freelancecarrière, maar je hebt nog geen ervaring met het freelancen, dan is dat een riskante stap. Maar je kunt deze rigoureuze switch ook zien als een mentale uitdaging. Al je energie steek je vanaf dat moment in het opbouwen van je eenmanszaak. Je focust je dus volledig op de doelen die je voor ogen hebt.
 

Vrije tijd als fulltime freelancer

Naast het freelancen heb je geen ander werk, in tegenstelling tot mensen die naast het freelancen nog parttime of fulltime werken voor een werkgever. Je hebt dus veel meer vrije tijd over en je bepaalt helemaal zelf wanneer je werkt. Natuurlijk ben je als eigen baas nooit écht klaar. Om deze reden hechten sommige freelancers juist extra waarde aan de weekenden en vrije avonden, om afstand te nemen van het werk en tijd te besteden aan hobby’s en familie. Hoewel je er soms niet aan ontkomt om in een vrij weekend tóch te werken omdat een opdracht af moet, zijn deze opofferingen lang niet zo groot als wanneer je nog voor een werkgever werkt.
 

Tijdens kantooruren beschikbaar

Het grootste voordeel van fulltime freelancen, is wel dat je tijdens kantooruren beschikbaar bent. Dit geeft je als beginnend freelancer een enorme voorsprong. Voor klanten ben je vijf dagen per week, tussen negen en vijf, bereikbaar. Deze tijd is hét moment van de dag om zaken te doen. Ook kun je tijdens deze kantooruren met klanten afspraken maken, iets wat ze erg op prijs zullen stellen. Verder ben je dankzij deze grote beschikbaarheid in staat om deadlines zonder problemen te halen.
 

Fulltime freelancen vraagt om discipline

Als startend freelancer kun je wel last krijgen van een cultuurshock. Want daar zit je. In je eentje, zonder een autoriteit boven je. Als freelancer ben je op jezelf aangewezen en voer je projecten vaak helemaal alleen uit. Nieuwe freelancers kunnen dit ervaren als eenzaam of zelfs als een proces dat veel van je vraagt. Het vergt namelijk veel discipline om aan een project te beginnen en opdrachten ook daadwerkelijk uit te voeren. Freelancen geeft je de mogelijkheid om je eigen dag in te delen. Als je dan ook nog eens thuis werkt, ligt altijd de verleiding op de loer om een serie te kijken of wat klusjes in huis te doen. Heb je deze discipline niet, dan leer je dit wel in de loop van de tijd, al dan niet noodgedwongen. Natuurlijk kun je ook overwegen om buitenshuis te werken. Het voordeel is dat je dan minder snel wordt afgeleid.
 

Hoger financieel risico

Naast een cultuurshock, kun je als fulltime freelancer een hoop stress krijgen. Want heb je wel voldoende opdrachten om financieel rond te komen? Financiële zekerheid heb je niet. Natuurlijk kan het zo zijn dat je jong bent en nog bij je ouders woont. De kosten voor levensonderhoud zijn dan laag en het risico van fulltime freelancen is bijna nihil. Anderen zeggen hun baan op om mantelzorger te kunnen zijn, wat de keuze voor freelancen makkelijk maakt. Maar heb je op dit moment een baan, en zet je hier daadwerkelijk een punt achter, dan is het een must om voldoende spaargeld achter de hand te hebben.

 

Financiële overbrugging

Verstandig is het om, voordat je je baan opzegt, minstens een periode van drie maanden te kunnen overbruggen. Plan ook van tevoren wat je doet als onverhoopt toch het geld opraakt. Heb je op financieel gebied externe ondersteuning of is er financiële zekerheid, dan helpt dit zeker. Als je namelijk alleen moet leven van spaargeld, dan ligt er veel druk op om te zorgen dat je slaagt vóórdat het geld op is. Hoewel deze wetenschap ervoor kan zorgen dat je wanhoopt, kan het ook zorgen voor extra motivatie om te slagen. Stel sowieso als startend freelancer een bedrijfsplan op. Dit dwingt je om alles op een rij te zetten, zodat je precies weet waarnaar je streeft en hoe je dat gaat bereiken.