Als freelancer ben je eigenlijk altijd in je achterhoofd bezig met acquisitie. Je weet immers nooit wanneer je iemand tegenkomt die een potentiële klant blijkt te zijn. Acquisitie kan automatisch gebeuren, zonder dat je het echt doorhebt. Maar soms moet je actief te werk gaan om klanten te werven. Hier kun je een dagtaak aan hebben en daarom is het belangrijk dat je deze vaardigheden goed ontwikkelt.
 

Belang van acquisitie

Het actief vinden en binnenhalen van klanten, wordt acquisitie genoemd. Dankzij acquisitie weet een klant dat je bestaat. Soms gebeurt dit automatisch, bijvoorbeeld dankzij mond-tot-mondreclame. Maar vaak moet je toekomstige klanten zélf actief benaderen. Belangrijk is het om je van andere freelancers te onderscheiden, maar besef ook dat een opdracht je vaak gegund wordt en dat dat alleen werkt als je persoonlijke contacten legt.

Warme en koude acquisitie

Er zijn twee soorten acquisitie: warm en koud. Warme acquisitie gaat uit van mensen die je al kent, koude acquisitie gaat uit van mensen die je nooit eerder hebt ontmoet. Soms is koude acquisitie onvermijdelijk. Vooral als je agenda leeg raakt. Veel freelancers zien deze vorm daarom als een ‘noodsprong’, toch kan het voordelen hebben. Koude acquisitie is namelijk een efficiënte manier om je klantenbestand uit te breiden. Wel moet je tijd en energie investeren in het opbouwen van een zakelijke relatie, anders zal een langdurige samenwerking uitblijven.

Tip! Lees het gastblog van Marie-Claire van Poelje met handige tips voor telefonische acquisitie.

Blijf altijd communiceren

Een belangrijk onderdeel van acquisitie, is dat je altijd moet blijven communiceren. Laat vrienden en familie weten dat je beschikbaar bent voor nieuwe opdrachten en blijf in contact met oude collega’s en oude klanten. Laat ze weten wat je doet en toon interesse in hun bezigheden. Zo weten zij dat je nog altijd actief en beschikbaar bent als freelancer. Mochten ze iemand nodig hebben – dan denken ze misschien wel aan jou. Communiceer, naast met oude klanten, ook goed met nieuwe klanten. Zorg dat je klantvaardig bent en biedt hen een vrijblijvend advies of een speciaal, eenmalig tarief.
 

Acquisitie via internet

Verwijs online overal naar jouw website. Zet bijvoorbeeld een link in de handtekening van elke uitgaande e-mail. Stuur regelmatig een nieuwsbrief met je laatste successen en deel nieuwe inzichten binnen de branche. Schrijf blogs en publiceer deze op je site. Deel deze blogs en andere updates op sociale media, zoals op Twitter, LinkedIn of Instagram. Door je expertise te delen, onderscheid je je immers van anderen en dit helpt om van jezelf een merk te maken. Wil je nog meer potentiële klanten naar je website verwijzen, zet dan eens Google Adwords in.
 

Nog meer manieren om klanten te werven

Naast het gebruiken van je netwerk, en het actief zijn op internet, zijn er nog een paar manieren om actief klanten te werven. Doe bijvoorbeeld af en toe ‘pro deo’ werkzaamheden voor liefdadigheidsinstellingen met een zakelijk tintje. Bezoek bedrijfsevents, congressen en seminars binnen je branche. Dit helpt je niet alleen om te netwerken, maar helpt je ook om up-to-date te blijven. Overweeg ook eens belettering op je auto en het geven van een relatiegeschenk. Een goed gekozen relatiegeschenk is persoonlijk, past bij de bedrijfsactiviteit en heeft praktisch nut. Het verstevigt de relatie met je klant. Denk aan een bedrukte pen of iets bijzonders rondom de periode van kerst.
 

De elevator pitch

Het is belangrijk dat je altijd je elevator pitch achter de hand hebt. De kunst van deze pakkende, korte presentatie is dat je deze, bij wijze van spreken, houdt terwijl je eventjes met iemand in de lift staat. Een pitch duurt dus maximaal dertig tot zestig seconden. Als je dit goed voorbereidt, sta je niet met een mond vol tanden als je een directeur tegen het lijf loopt waarmee je zaken zou willen doen. Op zo’n moment moet je je kans grijpen en hem niet aan je voorbij laten gaan. Dit geldt ook voor ontmoetingen tijdens een netwerkbijeenkomst, een seminar of congres. Hier moet je mensen met een vlot betoog kunnen boeien.
 

Breng je pitch in de praktijk

Hoe je pitch er precies uitziet, hangt mede af van je positionering in de markt. Zet het op papier en perfectioneer hem tot in de puntjes. Benoem bijvoorbeeld je opleiding, werkervaring, specialiteit, succesvolle opdrachten, aanpak, doelen, motivatie en toegevoegde waarde. Laat dit alles precies aansluiten bij het bedrijf van je gesprekspartner. Houd je betoog altijd enthousiast en overtuigend. Luister goed naar de reacties en speel hierop in.
 

Freelance vacatures

Een andere manier om nieuwe klanten te vinden, is door je aan te melden op sites voor freelancers. Op deze websites zetten opdrachtgevers, particulier of zakelijk, regelmatig freelance vacatures. Binnen jouw profiel kun je je cv opnemen, iets over jezelf vertellen en verwijzen naar je website. Vervolgens geef je je expertise aan en ontvang je vacatures die hiermee matchen automatisch in je inbox. Op deze manier krijg je meer vacatures onder ogen dan via de normale media en via de conventionele manier van acquisitie plegen. Dit kan een welkome en vruchtbare aanvulling zijn bij je zoektocht naar nieuwe opdrachten en nieuwe klanten. Na een succesvolle match en een succesvol resultaat, kun je uiteraard weer een referentie vragen.

Als je dus online en ‘offline’ zichtbaar probeert te blijven en je elevator pitch voorbereid hebt, dan ben je er altijd klaar voor om een potentiële klant te interesseren. Rust in ieder geval nooit op je lauweren als freelancer, maar denk strategisch aan de volgende stap. Als je dat doet, dan heb je altijd een volgend project op de ‘plank’ liggen en bouw je continuïteit op. Dit is noodzakelijk voor een goedlopend bedrijf. Prospects helpen je om dit te bereiken.

Wil jij meer praktische tips om effectief acquisitie te doen als freelancer? Lees dan ons blogartikel "Effectief acquisitie doen als zzp'er".